ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη του ΕΔΜΝ στις Βρυξέλλες: Σκληρή δουλειά για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών σε όλους τους τομείς σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει δίκαιες δυνατότητες και μελλοντική προοπτική για την Ελλάδα .


Επίσκεψη του ΕΔΜΝ στις Βρυξέλλες: Σκληρή δουλειά για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών σε όλους τους τομείς σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει δίκαιες δυνατότητες και μελλοντική προοπτική για την Ελλάδα .



Βρυξέλλες, 3 Μαρτίου 2011 Σύσκεψη της αντιπροσωπείας με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης αυστριακό Γιοχάνες Χαν, τον Έλληνα αντιπρόεδρο της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης Γιώργο Σταυρακάκη. Στη Φώτο διακρίνονται από αριστερά: Ο Πρόεδρος του ΕΔΜΝ Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου, ο Αντιδήμαρχος Σπετσών Σ. Φαρδέλλος, ο Δήμαρχος Κυθήρων Θ Κουκούλης. Ο δήμαρχος Κέας Δ Δεμέναγας και ακολουθούν δήμαρχοι Θεσσαλίας )



Σκληρή δουλειά για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών σε όλους τους τομείς σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει δίκαιες δυνατότητες και μελλοντική προοπτική για την Ελλάδα ζήτησαν οι Επίτροποι Μαρία Δαμανάκη και Γιοχάνες Χαν και ο Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς.


Δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2011, μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργου Σταυρακάκη. Η πρόσκληση αυτή στόχο είχε την δημιουργία διαύλων εποικοδομητικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με τους εκπροσώπους τοπικών και περιφερειακών αρχών σε θέματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την Επίτροπο αρμόδια για την Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, και με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, να ενημερωθούν για βασικές διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις με Ευρωβουλευτές και στελέχη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά από όλες τις πλευρές. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος προσωπικά καταβάλει και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την Ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση αλλά απαιτείται παράλληλα σκληρή, σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια εκ μέρους των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών του ΕΣΠΑ.

Στον επίτροπο Γιοχάνες Χαν ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου, έθεσε το θέμα της Ξεχωριστής Ευρωνησιωτικής περιφέρειας και τις εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας στην νησιωτικότητα.

Στο ίδιο πνεύμα με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν κινήθηκε και η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη η οποία τόνισε παράλληλα ότι είναι στο πλευρό των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις προσπάθειες που κάνουν για την αξιοποίηση των ευκαιριών.




(Διακρίνονται: Ο Δντής Αλιείας για Ελλάδα Γεώργιος Σπύρου, ο Δντής της Επιτρόπου και η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ο Αντιπρόεδρος της Επιτρ Περιφ Ανάπτυξης Γ Σταυρακάκης)



Στην Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη, ο Πρόεδρος του ΕΔΜΝ Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου έθεσε τα θέματα της ανάπτυξης των θαλασσίων μορφών τουρισμού, την πιθανή επαναχρήση δικτύων από τους ερασιτέχνες αλιείς, το μεταφορικό Ισοδύναμο και την αξιοπιστία και έγκαιρη έκδοση των δρομολογίων των πλοίων γραμμών εσωτερικού για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού. Ακόμη πρότεινε στην επίτροπο και συζητήθηκαν θέματα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και συνέργειες της Τοπικής αυτοδιοίκησης με την Επίτροπο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, τα μέλη της αντιπροσωπείας παρακολούθησαν επίσης τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης όπου ο Γιώργος Σταυρακάκης παρουσίασε σχέδιο Έκθεσης, στην οποία είναι εισηγητής, για την ενίσχυση των Συνεργειών μεταξύ των Διαρθρωτικών Ταμείων.


(Ο Εισηγητής της έκθεσης Γεώργιος Σταυρακάκης σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής ανάπτυξης)

Ακόμη έγιναν συναντήσεις με στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, με στελέχη της Επιτροπής Περιφερειακής ανάπτυξης και με Έλληνες ευρωβουλευτές σε θέματα πού άπτονται των νησιών μας.



(Διακρίνονται από αριστερά: Ηλίας Μπάρδας Μονάδα Οικονομικών – Περιφερειακή Πολιτική, Αλεξάνδρα Καρποδίνη Μονάδα Περιβάλλοντος, Γεώργιος Σταυρακάκης Αντιπρόεδρος Επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης, Πρέσβης κ. Παπασταύρου Πρέσβης αναπληρωτής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, Αλέξης Κώνστας Βοηθός πρέσβη, Δημήτρης Μελλάς Επικεφαλής Μονάδας Αγροτικών και Βασίλης Κονιάκης Μονάδα Ευρωπ Κοινοβουλίου. )

Στα στελέχη της ΜΕΑ ετέθηκαν ερωτήματα πού σχετίζονται με τις απορροφήσεις προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ και βασικά ζητήματα των νησιών (Συγκοινωνίες, Περιβάλλον, Διαχείριση απορριμμάτων κλπ)

Στο περιθώριο της επίσκεψης οι εκπρόσωποι ελληνικών τοπικών αρχών συμμετείχαν σε εκδήλωση-τηλεοπτική εκπομπή που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ, με θέμα την "Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ευρώπη".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης, Χρυσούλα Παλιαδέλη και Σπύρος Δανέλλης.


Η εκδήλωση μεταδόθηκε διακαναλικά στην Ελληνική Περιφέρεια και δημοσιογράφοι από τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα προς τους Ευρωβουλευτές και τον Υπουργό. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος.

O Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς χαρακτήρισε ως αξιοσημείωτες τις προσπάθειες που κάνει η Ελληνική κυβέρνηση για να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της, υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί μια μελλοντική προοπτική στη χώρα και διέκρινε ως καθοριστικούς τομείς για την έξοδο της χώρας από την κρίση την ανάπτυξη της κρατικής υποδομής, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης τεχνολογίας.



Συνάντηση Προέδρου ΕΔΜΝ Ελευθέριου κεχαγιόγλου με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή

Γεώργιο Σταυρακάκη


Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που ανοίγονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την περιφέρεια όπως και τις αξιοσημείωτες και αποτελεσματικές προσπάθειες του κ. Χρυσοχοΐδη για την καλύτερη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών. Η τριήμερη επίσκεψη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν τους έδωσαν το μήνυμα ότι οι αρχές σε όλα τα επίπεδα τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό είναι στο πλευρό τους και λαμβάνουν όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά ότι και οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν σκληρή και υπεύθυνη δουλειά για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και πόρους προς όφελος των πολιτών της περιφέρειας".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου