ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ



ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ - ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Όλες οι βασικές κατευθυντήριες αρχές της πολιτικής του Δήμου θα περνούν από διαβούλευση με τους δημότες.
Το διαδίκτυο θα είναι ο κύριος χώρος δημοσίευσης και ενημέρωσης των δημοτών για όλες τις αποφάσεις του Δήμου, όλα τα οικονομικά μεγέθη καθώς επίσης θα δημιουργηθούν και δύο επιπλέον διαδικτυακές περιοχές
Α. Περιοχή όπου θα αναρτώνται όλα τα έργα του δήμου, σε ποιά φάση υλοποίησης βρίσκονται, όλες οι αποφάσεις που το αφορούν (σχετική Νομολογία κλπ)
Β. Περιοχή όπου οι δημότες θα διαβουλεύονται και θα σχολιάζουν θέματα του Δ.Σ. ο πρόεδρος του Δ.Σ θα συμβουλεύεται τις προτάσεις των Υδραίων Δημοτών και θα ενημερώνει το Δ.Σ.
Καθιέρωση «έξυπνης κάρτας Δημότη».
Πιλοτική Εφαρμογή.
Όλοι οι Υδραίοι Δημότες θα μπορούν να μπαίνουν σε συγκεκριμένες Ψηφιακές περιοχές και να ψηφίζουν. Την απόφασή τους αυτή θα λαμβάνει υπόψη του το Δ.Σ κατά τη συνεδρίασή του σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο.
Πάντα θα ενημερώνεται ο Πρόεδρος του ΔΣ και κατά την διάρκεια ενημέρωσης Δημάρχου θα καθιερωθεί και ηλεκτρονική ενημέρωση.
Οι δημότες θα συμμετέχουν σε 3 βασικές κατηγορίες: Νέοι έως 30 ετών, Άνδρες 30+, Γυναίκες 30+.
Με φροντίδα του Προέδρου του Δ.Σ. θα αναρτώνται τα θέματα του Δ.Σ και οι δημότες θα καταθέτουν τις προτάσεις τους. Ο Δήμος θα φροντίσει όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων του να μεταδίδονται άμεσα τηλεματικά σε πραγματικό χρόνο. Σε ορισμένα θέματα και όπου αυτό χρειάζεται, θα δίνεται η δυνατότητα των δημοτών να ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινώνεται στο Δ.Σ. και θα λαμβάνεται υπόψη.
Γ. Εννοείται πώς όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές (τηλεματικές) που προβλέπονται για το δήμο μας θα καταβληθεί προσπάθεια να εφαρμοσθούν αμέσως. ( ηλεκτρονικό ΚΕΠ, κλπ)
Δ. Συνεχή δημόσια διαβούλευση αναπτυξιακών πρότυπων προγραμμάτων για το νησί μας. Τις προτάσεις θα συλλέγει ειδική επιτροπή του δήμου, θα έρχεται σε επαφή με τον αρμόδιο για την πρόταση και θα ωριμάζει τις καλλίτερες προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν για το νησί μας (π.χ. τηλεματικές εφαρμογές βοήθειας τρίτης Ηλικίας, τρόπος ενημέρωσης και παροχής υπηρεσιών στους Υδραίους που σπουδάζουν, επιχειρηματική εξυπηρέτηση κλπ)

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
Ο Δήμαρχος, οι Πρόεδροι Επιτροπών, οι υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θα ενημερώνουν τον Υδραίο Δημότη ανά τακτά διαστήματα για την πορεία του Δήμου, θα διαβουλεύονται σχετικά θέματα και θα συζητούν την οποιαδήποτε πρόταση τίθεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι για να ακούει και ο Δήμαρχος για να υπακούει…


ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
Ο προϋπολογισμός του δήμου θα έχει 5 βασικά στάδια. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Α. Διαβούλευση του βασικού κορμού έργων του Δήμου (3 μήνες πριν την κατάθεση θα ζητείται η γνώμη των δημοτών.)
Β. Θα συμπληρώνεται μετά τη διαβούλευση και θα αναρτάται ξανά στον ιστοχώρο του Δήμου. Θα ακολουθεί και δεύτερη ενημέρωση των δημοτών σε ανοικτή συνάντηση.
Γ. Συνεχή ανοικτή διαβούλευση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Δ. 6 μήνες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού θα γίνεται έλεγχος της ακρίβειας της εφαρμογής του και συμπλήρωση όπου απαιτείται. Θα προκύπτουν στατιστικά στοιχεία.
Ε. Με το κλείσιμο του προϋπολογισμού θα γίνετε αξιολόγηση του όλου προϋπολογισμού (επιτυχία υλοποίησης, απορρόφησης, κλπ )

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΡΟΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θα αναλάβει την όλη διαδικασία διαβούλευσης με τους δημότες για το σχεδιασμό του προγράμματος των εκτελεστέων έργων. Στη συνέχεια θα ενημερώνει το Δ.Σ. για τη σύνταξη των προγραμμάτων του Δήμου. Θα συμμετέχει και στην επιτροπή διαφάνειας.

ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Ο Δήμος θα επανασχεδιάσει σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες του, τις δράσεις του (π.χ. θα ενταχθεί στο Δήμο δράση για δημιουργία ναυτιλιακής εταιρείας σύμφωνα με το Κ.Δ.Κ.; κλπ)
Ανάλογα με τον επανασχεδιασμό αυτό θα προκύψει και ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του Δήμου, των επιτροπών του, του ανθρώπινου δυναμικού του, του εσωτερικού κανονισμού του, του οργανογράμματος των υπηρεσιών του δήμου κλπ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΡΓΩΝ- ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
Α. Δημιουργία Υποδομών, Υπηρεσιών και κατάλληλου Ανθρώπινου Δυναμικού με βάση την Πράσινη Ανάπτυξη.
Β. Ενίσχυση της Δημοτικής, Ιδιωτικής και Κοινωνικής Οικονομίας και ενθάρρυνση δημιουργίας υπηρεσιών και Υποδομών με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ. (Ύδρευση, αποχέτευση, Γήπεδο κλπ)
Γ. Επιθετική τουριστική προβολή του νησιού.
Δ. Πραγματική φροντίδα για κοινωνικά ευπαθείς αδύναμες ομάδες, ενίσχυση των παροχών για την παιδεία,
Ε. Διεκδίκηση όλων των δυνατοτήτων πού δίνει η πολιτεία (Καλλικράτης ΕΣΠΑ, κλπ) προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών.
ΣΤ. Πολιτισμός και Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση, όπως αρμόζει στην Ύδρα. Ο πολιτισμός και τα πολιτιστικά προϊόντα της Ύδρα μπορούν να μετατραπούν σε οικονομικά κερδοφόρες δράσεις.
Ζ. Δημιουργία και εκμετάλλευση τοπικών προϊόντων και Υπηρεσιών σε συνεργασία με επιχειρηματικές και κοινωνικές ομάδες.
Το παρόν κείμενο προήλθε μετά το πέρας της πρώτης 5μηνης διαβούλευσης για την Ύδρα και θα αναρτηθεί για ξεχωριστή Δημόσια Διαβούλευση.
Ελευθέριος Σάββα Κεχαγιόγλου
6937659825
president@smallislands.eu , www.hydraprotonisi.blogspot.com F: ydra proto nisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου