ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010


Η δουλειά ίσον προσευχή

Τούτο το κείμενο το χρωστάω σε πολλούς.
Το χρωστάω στον εαυτό μου, στον πατριώτη μου που ψάχνει εναγωνίως να βρει δουλειά, στο νέο Υδραίο που ψάχνει μία δουλειά «ότι νάναι»…

Θα ξεκινήσω Αλλιώς…..
Χρόνια πριν θυμάμαι τον πατέρα μου που φορούσε ένα καπέλο. Το έβγαζε για να δείξει σεβασμό, σε ανοικτούς χώρους, μόνο όταν περνούσε έξω από εκκλησία, συναντούσε ιερείς, αιρετούς και εργαζόμενους.
Όταν έβλεπε τσούρμο υδραίων να εργάζονται (π.χ. συνεργείο οικοδομής ) έβγαζε το καπέλο του, τους ζύγωνε και τους χαιρετούσε και όταν μικρός εγώ τον ρώταγα γιατί βγάζει το καπέλο, αφού δεν είναι παπάδες μου έλεγε: γιατί η δουλειά ίσον προσευχή….
Ήξερε τι εννοούσε, ένιωθε τη δύναμη της εργασίας…
Ιερό πράγμα η εργασία. Δεν είναι απλά συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα αλλά στοιχείο πολιτισμού και ποιότητας της δημοκρατίας…
Στον τόπο μας θα έπρεπε να ήταν ιερό, ακόμη και το στοιχείο της καταγωγής…
Θα έπρεπε ο Υδραίος να ήταν ιερό… ας μου επιτραπεί αυτή η υπερβολή…
Σήμερα είναι έτσι;;; Σίγουρα όχι. Απόλυτα όχι…
Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή έχει αντιληφθεί τη δύναμη της εργασίας και τη χρησιμοποιεί εις βάρος της αξιοπρέπειας μερίδας Υδραίων, εις βάρος της οικονομικής υπόστασης μέρους Υδραίων.Τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο εξουσίας και θα ’θελα να ελπίζω όχι ως εργαλείο εξαγοράς συνείδησης.
Από την άλλη, όσον αφορά στη δική τους σχέση με το δημοτικό χρήμα παρατηρείται μία σχέση ανοσίας και παχυδερμισμού, όσον αφορά ερωτήσεις δημοτών για θέματα ενημέρωσης και διαφάνειας των οικονομικών του δήμου μας.
Προ μηνών στο Δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας, ο άρχοντας του τόπου μας είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν επιθυμεί για τους Υδραίους τη μονιμότητα στις υπηρεσίες του δήμου, επειδή, όπως ισχυρίσθηκε κοστίζουν περισσότερο.
Στη συνεδρίαση αυτή οι συν αυτώ σύμβουλοι - εταίροι δεν αντέδρασαν… σιγή…
Ποτέ και κανείς άλλος δήμαρχος υδραίων δεν είχε τέτοια θέση κατά της μονιμότητας των Υδραίων, κατά της αξιοπρεπούς εργασίας των Υδραίων… κανείς…
Στην άποψη αυτή του άρχοντα μας, της οποίας η έως σήμερα πορεία του, οφείλουμε να παραδεχθούμε πώς επιβεβαιώνει αυτή του την θέση, θα ’θελα να παραβάλω τα δύο ιερά στοιχεία… το Στοιχείο του Υδραίου και το Δικαίωμα στην Εργασία με αξιοπρέπεια…
Όταν όμως αντιλαμβάνονται και άλλοι αιρετοί άρχοντες μας αυτές τις θέσεις και δεν αντιδρούν, τι μπορεί να φανταστεί ο απλός νους;
Τα τελευταία χρόνια εάν τα έσοδα του δήμου μας είχαν χρησιμοποιηθεί με θεσμική διαφάνεια και συμμετοχή, τότε, σύμφωνα και με τις δυνατότητες που έδινε η πολιτεία στο δήμο μας, θα μπορούσε ο δήμος να είχε ως μόνιμο προσωπικό επιπλέον του σημερινού (ενδεικτικά αναφέρω) και τις παρακάτω θέσεις.

Αρ. θέσεων Βαθμίδα Ειδικότητα
1 ΠΕ Περιβάλλον
2 ΤΕ Περιβάλλον
2 ΔΕ Σε τομείς Περιβάλλον
1 ΠΕ Ανάπτυξης – Τουρισμός
1 ΤΕ Ανάπτυξης
1 ΔΕ Σε τομείς Ανάπτυξης
1 ΠΕ ή ΤΕ Τεχνικές υπηρεσίες
1 ΤΕ η ΔΕ Σε τομείς Τεχνικές Υπηρεσίες
1 ΠΕ ή ΤΕ Οικονομία
1 ΠΕ ή ΤΕ Αθλητισμός Νεολαία
1 ΠΕ Πολιτισμός
1 ΤΕ ή ΔΕ Σε τομείς Πολιτισμού – Τουρισμού
1 ΠΕ Κοινωνικών Υπηρεσιών
1 ΤΕ η ΔΕ Σε τομείς Κοινωνικών Υπηρεσιών
1 ΥΕ Σε τομείς Κοινωνικών Υπηρεσιών
2 ΠΕ ή ΤΕ Καθαριότητα – Διαχείριση Απορριμμάτων
2 ΤΕ η ΔΕ Σε τομείς καθαριότητας – Διαχ. Απορριμμάτων
2 ΔΕ ή ΥΕ Σε τομείς καθαριότητας –Διαχ. Απορριμμάτων
4 ΥΕ Σε τομείς καθαριότητας
Συνολικά δηλαδή πέραν των σημερινών θέσεων εργασίας, 6 Υδραιόπουλα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), 8 Υδραιόπουλα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), 6 Υδραίοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) και 7 Υδραίοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) θα προσέφεραν στον τόπο τους, ως φιλότιμοι υπερήφανοι Υδραίοι, το μόχθο τους για την ανάπτυξη του νησιού μας.
Για να κερδίσουμε το στοίχημα της περηφάνιας μας…
Ας αναλογισθεί ο κάθε ένας από εμάς, εάν ο δήμος μας διέθετε στο σημερινό του ανθρώπινο δυναμικό και τα παραπάνω στελέχη, πώς θα είχαν στραφεί τα υδραιόπουλα στις ανάλογες επιστήμες και τι προοπτικές ανάπτυξης δημιουργούν αυτές οι θέσεις- εργαλεία για τη νησιωτική μας κοινωνία.
Μιας κοινωνίας η οποία πρέπει να μας κάνει υπερήφανους για την ιστορία της, την καταγωγή μας και βέβαια το μέλλον μας.
Θέλουν δε θέλουν ορισμένοι οσφυοκάμπτες…
Νομίζω πως έχουμε ευθύνη όλοι μας…

Λευτέρης Σ Κεχαγιόγλου
6937659825
president@smallislands.eu , www.hydraprotonisi.blogspot.com F: ydra proto nisi


(φωτογραφια: Ύδρα 15 Σεπτεμβρίου 1965. Επίσκεψη των Ρώσων Αστροναυτών στο νησί μας. Διακρίνονται οι: Λεωνόφ και Μπελάγιεφ, ανάμεσα τους ο Σάββας Ε. Κεχαγιόγλου. Τα χρόνια εκείνα όλη η Ύδρα ήταν μία ομάδα σε θέματα ανάπτυξης.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου