ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

The Posidonia sea tourism forum. Σημαντική η συμμετοχή του ΕΔΜΝ

Ολοκληρώθηκαν τα The Posidonia sea tourism forum


Ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα το μεγαλύτερο συνέδριο για το Θαλάσσιο Τουρισμό πού έγινε στη χώρα μας στην αίθουσα Γραμμάτων και τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Συνέδριο με θεματική την Πρόκληση για την Ελλάδα, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα συγκέντρωσε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στο χώρο του από όλο τον κόσμο και ανέπτυξε τρείς βασικές ενότητες. Τη Κρουαζιέρα, το Γιώτιγκ και την Ακτοπλοΐα και τουρισμό.

Για το επίπεδο των καλεσμένων ομιλητών τόσο ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, όσο και η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κα Ολγα Καλογιάννη παραδέχθηκαν ότι σπάνια συναντά κανείς τόσα μεγάλα στελέχη σε ένα συνέδριο.

Η συμμετοχή στη Συνεδρία πού αφορούσε την Ακτοπλοΐα και το Τουρισμό του προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών έδωσε την ευκαιρία για εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες γνωριμίες και συνεργασίες σε θέματα ακτοπλοΐας και τουρισμού.



Η μεγαλύτερη επιτυχία για το ΕΔΜΝ ήταν η θετική ανταπόκριση των διοργανωτών για συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας τους σε όλες τις μορφές τουρισμού, όπου αυτές επιθυμούν να δημιουργηθούν στα ελληνικά Μικρά Νησιά. Να σημειώσουμε επίσης πώς αποδέχθηκαν οι διοργανωτές την πρόταση του ΕΔΜΝ για ξεχωριστή παρουσίαση των μικρών Νησιών στους μελλοντικούς ενδιαφερόμενους εκπρόσωπους των εταιριών για το θαλάσσιο τουρισμό κατά τη διάρκεια της έκθεσης των Ποσειδωνίων η οποία θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2012.

Τις συνεδριάσεις της δεύτερης ημέρας συντόνισαν οι: Colin Squire, Εκδότης του Yachting Matters και Rosemary Παυλάτου, Διευθύντρια της A1 Yacht Trade Consortium & BWA Yachting. Στη πρώτη συνεδρία της δεύτερης ημέρας συζητήθηκε το θέμα: Το γιώτινγκ... χόμπι, σπορ ή επιχείρηση;



Εξετάστηκε η σημασία και οι αναπτυξιακές προοπτικές του yachting ως βιομηχανία και ο προσδιορισμός των κατηγοριών του και  συζητήθηκε ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ως κλάδος θεσμικά και φορολογικά στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Στρατηγικές ανάπτυξης του γιώτινγκ και των υποδομών του και η οικονομική διάσταση του κλάδου. Η οικονομική απόδοση του γιώτινγκ σε σύγκριση με άλλες μορφές θαλάσσιου και συμβατικού τουρισμού. Επιτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης του κλάδου. Ομιλητές ήταν οι: Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Vernicos Yachts και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, Σπυρίδων Κυριακούλης, Αντιπρόεδρος της Kiriakoulis Mediterranean Cruises, Γιάννης Μαρκογιάννης, Δικηγόρος, δικηγορικό γραφείο Ιω. Μαρκογιάννης και Συνεργάτες., Oscar Siches, Συνέταιρος και Διευθυντής της Pantalan del Mediterraneo Marina, Σύμβουλος Μαρινών και μέλος του ICOMIA MARINAS GROUP (Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Θαλάσσιας Βιομηχανίας) και ο Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ.

Στη δεύτερη συνεδρία συζητήθηκε : Ο πολυδιάστατος ρόλος των μαρινών

Τα οικονομικά οφέλη των μαρινών στην τοπική και εθνική οικονομία και η ζήτηση θέσεων στις μαρίνες της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω κρίσης. Η ανάπτυξη μαρινών ως μέσο προσέλκυσης επενδύσεων και τα μοντέλα ανάπτυξης της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου. Τα χρήσιμα διδάγματα από την εμπειρία της Δυτικής Μεσογείου και των Βαλεαρίδων Νήσων. Η ανάγκη κατηγοριοποίησης μαρινών και τυποποίησης υπηρεσιών στην περίπτωση της πολυνησιωτικής Ελλάδος. Η μαρίνα ως πόλος τουριστικής έλξης και τα οφέλη της για την τοπική κοινωνία. Η παροχή υπηρεσιών catering για τα mega yachts, ένας κλάδος με προοπτική. Την συγκεκριμένη θεματική συνεδρία ανέπτυξαν οι: Oliver Corlette, Διευθύνων Σύμβουλος της Adriatic Marinas (Porto Montenegro), Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, Γεν. Διευθυντής Μαρίνας Φλοίσβου, Nick Maris, Πρόεδρος της Camper & Nicholsons Marinas International, Tony Rice, Γενικός Γραμματέας της ICOMIA (Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Θαλάσσιας Βιομηχανίας) και ο John Turgoose, Συνεργάτης της G.P. Wilde (International) Limited.

Κατά την απογευματινή τρίτη συνεδρία συζητήθηκαν τα επίσης ενδιαφέροντα θέματα πού αφορούν το Γιώτινγκ και συγκεκριμένα οι: Υπηρεσίες και Προώθηση του Γιώτινγκ. Η προβολή και η καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και της τεχνογνωσίας στον κλάδο των επισκευών, μετασκευών και ανακαινίσεων σκαφών. Η ελληνική τεχνογνωσία και η επισκευαστική δυνατότητα ως πόλος προσέλκυσης σκαφών. Η βελτίωση των μέσων επικοινωνίας έγκυρων πληροφοριών προς τη διεθνή αγορά σχετικά με τις μαρίνες και τις υπηρεσίες τους. Διερεύνηση πιθανών συνεργασιών τοπικής ή διεθνούς εμβέλειας στα πλαίσια της Ανατολικής Μεσογείου, για τηναποτελεσματικότερη προβολή περιοχών με μεγάλη ποικιλία και θέλγητρα για το γιώτινγκ. Η ανάγκη για εξειδικευμένο μάρκετινγκ που θα προσελκύσει δραστηριότητες γιώτινγκ υψηλού προφίλ στην περιοχή, όπως ιστιοπλοϊκούς αγώνες, κλπ. Παρουσίασαν τις ομιλίες τους σε αυτή την ενότητα οι: Στέφανος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της MVS & Associates, Paolo Moretti, Διευθυντής Business Yachting, RINA, Edward Pegan, Διευθυντής Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της BWA Yachting και ο Σταύρος Πανέρης, Τεχνικός Διευθυντής Ναυπηγεία Χαλκίτη.


Στη τέταρτη συνεδρία συζήτησαν το φλέγον και για τα μικρά νησιά: Ακτοπλοΐα και Τουρισμός. Ο ρόλος της επιβατηγού ναυτιλίας στο σύγχρονο τουρισμό. Ο εξορθολογισμός των θαλάσσιων μεταφορών με γραμμές κορμού και δίκτυα τοπικής εξυπηρέτησης ως πρόκληση για το μέλλον. Η ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη δια-νησιωτικών και άλλων παρόμοιων τοπικής εμβέλειας συνδέσεων. Η ανάγκη έγκαιρης ανακοίνωσης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του σχεδιασμού και των πωλήσεων τουριστικών προγραμμάτων.
Η επίπτωση των ταχύπλοων συνδέσεων στο μαζικό τουρισμό. Λιμενικές υποδομές, ομαλή διακίνηση και καλή ποιότητα εξυπηρέτησης επιβατών ως σημαντικά στοιχεία για την τουριστική ανάπτυξη ενός προορισμού. Στη συγκεκριμένη ενότητα το συντονισμό ανέλαβε ο Δρ. Άλκης Ιω. Κορρές, Καθηγητής Διεθνούς Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ναυλώσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι ομιλητές ήταν κατά σειρά οι: Απόστολος Βεντούρης, Πρόεδρος ΕΕΝ, Φώτης Καραμήτσος, Διευθυντής DG MOVE European Commission, Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Μιχάλης Σακέλλης, Διευθύνων Σύμβουλος, Blue Star Ferries, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και ο Γιώργος Τελώνης, Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πάνελ της θεματικής Ακτοπλοΐας και Τουρισμός ήταν το μοναδικό στο οποίο συμμετείχαν εκτός των ειδικών του χώρου και εκπρόσωπος των Μικρών Νησιών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο κοινό κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΜΝ με την προβολή διαφάνειας του πώς γίνεται σήμερα η μεταφορά των σορών στην Ύδρα.
 Ένα ανοικτό θέμα για τη κοινωνία του νησιού. Να σημειώσουμε εδώ για άλλη μία φορά ότι τόσο η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή εταιρεία, όσο και η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας στην οποία υπάγετε η εταιρεία αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος. Πολύ σημαντικές επίσης κρίθηκαν οι επαφές και οι συνέργειες πού προκύπτουν μετά το Συνέδριο προς ωφελεία των μικρών Νησιών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου