ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ THE POSIDONIA SEA TOURISM FORUM




Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή περισσότερων από 450 συμμετέχοντες και ειδικούς του χώρου από όλο τον κόσμο το συνέδριο του Θαλάσσιου Τουρισμού το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα από την THE POSIDONIA SEA TOURISM FORUM

Σε μια περίοδο που ο Θαλάσσιος Τουρισμός, η Κρουαζιέρα και το Yachting ανοίγουν το δρόμο για μια πρωτοφανή ανάπτυξη στη περιοχή μας, τα Ποσειδώνια προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία αξιολόγησης των εξελίξεων, αλλά και των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη καλύτερη αξιοποίηση μιας τόσο πολλά υποσχόμενης συγκυρίας.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Posidonia Sea Tourism Forum θα καλύψει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων με ομιλητές προσωπικότητες μεγάλης εμπειρίας και καταξίωσης στο χώρο τους. Η σημερινή πρώτη ημέρα αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην κρουαζιέρα και η δεύτερη θα αφιερωθεί στο γιώτινγκ. Το συνέδριο θα κλείσει με μία πρωτότυπη συνεδρία για την ακτοπλοΐα, όπου θα εξεταστεί ο ρόλος και η σημασία της για τον τουρισμό.

Την Έναρξη Συνεδρίου κήρυξε ο κ. Παύλος Γερουλάνος , Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και συντόνισε τά πάνελ οι: David Morris (Πρόεδρος της David Morris International) και η Κρύση Παλάση (Σύμβουλος Ανάπτυξης Κρουαζιέρας CTM Hellas).

Στο συνέδριο επίσης μίλησαν ο Υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων κος Νικόλαος Λίτινας, ο Τομεάρχης της Νησιώτικης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κος Πλακιωτάκης και η τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη.




Κατά την πρώτη Συνεδρία συζητήθηκε το φλέγον θέμα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα σε επίπεδο στρατηγικής.

Εξετάσθηκαν οι λόγοι που ωθούν την αυξανόμενη προς ανατολάς διείσδυση της μαζικής Μεσογειακής κρουαζιέρας, οι προκλήσεις για τις χώρες υποδοχής και τα σχέδια της βιομηχανίας για το μέλλον, κυρίως όσον αφορά στην ανάπτυξη νέων ή αναδυόμενων αγορών της ευρύτερης περιοχής. Ακόμα, εξετάστηκαν η σημασία της Ελλάδας και του Πειραιά και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν ως κεντρικοί άξονες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τηνΕλλάδα. Για το πρώτο θέμα μίλησαν οι: Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Γιώργος Ανωμερίτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Κωστάκης Λοΐζου, Πρόεδρος της Louis Cruises, Gianni Onorato, Πρόεδρος της Costa Crociere και ο Pierfrancesco Vago, Διευθύνων Σύμβουλος της MSC Cruises και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας (ECC).

Στη δεύτερη Συνεδρία συζητήθηκαν τα Οικονομικά της Κρουαζιέρας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα για τις χώρες υποδοχής, αλλά και την περιοχή τους γενικότερα. Η οικονομική σημασία της κρουαζιέρας σε τοπικό επίπεδο, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη και οι αναπτυξιακές διαστάσεις για τους διάφορους κλάδους που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την εξυπηρέτηση της. Προσέλκυση επενδύσεων σε έργα υποδομών και οι οικονομικές παράμετροι σχεδιασμού των δρομολογίων. Τα οικονομικά οφέλη που επιφέρει το homeporting σε σχέση με τις transit διελεύσεις και τα οφέλη που δύναται να αποκομίσει η Ελλάδα από αυτό. Οι ομιλητές ήταν οι: Γιώργος Α. Γράτσος, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Giora Israel, Sr Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Λιμένων και Προορισμών της Carnival Corporation, Χάρης Παπαχαραλάμπους Διευθυντής Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της Louis Cruises, Giovanni Spadoni, Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας της Μεσογείου (Medcruise), John Tercek, Sr Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Σχεδιασμού της Royal Caribbean Cruises Ltd και ο Peter Wild, Διευθύνων Σύμβουλος της G.P. Wild (International) Limited και οικονομικός αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας (ECC)

Μετά το μεσημεριανό Γεύμα ακολούθησε η 3η Συνεδρία: Συνεργασίες και Προώθηση. Οι συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ εταιρειών κρουαζιέρας, αερογραμμών και tour operators για μια πιο συγκροτημένη προβολή προς τον καταναλωτή. Οι δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ λιμένων και προορισμών Ανατολικής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας για την προβολή της ευρύτερης περιοχής ή και συγκεκριμένων υπο-περιοχών. Πως νέοι ελληνικοί προορισμοί μπορούν να ενταχθούν στα δρομολόγια των εταιρειών κρουαζιέρας και τι υπηρεσίες πρέπει να αναπτύξουν. Συνεργασίες μεταξύ λιμένων, αεροδρομίων και ξενοδοχείων για την προσέλκυση του homeporting και τέλος, η αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ παρόχων τουριστικών υπηρεσιών, μουσείων, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, ξεναγών και τοπικών αρχών για την καλύτερη διακίνηση επιβατών και την ομαλότερη εκτέλεση των προγραμμάτων στεριάς.




Οι ομιλητές σε αυτή την συνεδρία ήταν οι: Osman Erler, Διευθυντής Μάρκετινγκ και Πωλήσεων, Apextour and Cruise Holidays, Τουρκία, Γιώργος Κολέτσος, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, Jennifer Marmanillo, Αναλύτρια Μάρκετινγκ και Σχεδιασμού Δρομολογίων της Norwegian Cruise Line, Δρ. Ιωάννης Παράσχης, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθ. Βενιζέλος, Απόστολος Πουλοβασίλης, Regional Marine Manager EMEA της Lloyd’s Register και ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Πρόεδρος της Navigator Travel & Tourist Services Ltd., μέλος ΣΕΤΕ.

Στη τελευταία 4η Συνεδρία στης πρώτης ημέρας αναπτύχθηκε η θεματική: Προορισμός, Πόλη και Λιμένας. Οι νέες απαιτήσεις εξυπηρέτησης της κρουαζιέρας και τα επίπεδα συνεργασίας που απαιτούνται για να επιτυγχάνεται μια καλή επιχειρησιακή συλλειτουργία. Τα θέματα υποδομών, οι προκλήσεις που φέρνει η αλματώδης αύξηση της κρουαζιέρας στην περιοχή και η σημασία της διάσωσης της τουριστικής αξίας ενός προορισμού μέσω μιας καλύτερης διαχείρισης της ανάπτυξης. Η ιεράρχηση των αναπτυξιακών στόχων και ο προγραμματισμός ανάπτυξης λιμενικών υποδομών. Οι ανάγκες επιπρόσθετων υποδομών των ελληνικών προορισμών. Οι ομιλητές της συγκεκριμένης συνεδρίας ήταν οι: Luis Ajamil, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Bermello, Ajamil Partners Inc., Ekrem Demirtas, Πρόεδρος, Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, Craig Milan, Sr Αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων Στεριάς της Royal Caribbean Cruises Ltd., Elisabetta de Nardo, Διευθύντρια Επιχειρήσεων Λιμένων της Costa Crociere, Mario Fernando Sennacheribbo, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Beleares Consignarios (BC) Group και η Linda Springmann, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Προγραμμάτων Στεριάς και Μάρκετινγκ Εκδρομών της Holland America.

Craig Milan, Sr Αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων Στεριάς της Royal Caribbean Cruises Ltd.,

Η προσέλευση του κοινού και η συμμετοχή των ειδικών του χώρου του θαλάσσιου Τουρισμού ξεπέρασε την προσδοκία των διοργανωτών και έβαλε ψηλά τον πήχη της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου