ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΕΔΜΝ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ.


ΕΔΜΝ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ.


Τριήμερη Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και συναντήσεις εργασία σε θέματα πού αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά μικρά νησιά , πραγματοποιεί από την Τετάρτη 27 Ιουνίου ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου, καλεσμένος του Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Κόμματος των πρασίνων κου Νίκου Χρυσόγελου.

Η ομάδα των επισκεπτών από την Ελλάδα που έχει προσκληθεί από τον Νίκο Χρυσόγελο για να συμμετάσχει στην ημερίδα αποτελείται από εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων κι εργαζομένων στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο καθώς και φορέων της αυτοδιοίκησης από νησιωτικές περιοχές, διαχειριστές λιμανιών, ακαδημαϊκούς κι ερευνητές. Στόχος της ευρωπαϊκής διημερίδας και της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η συμβολή στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πλάνου ανασυγκρότησης και πράσινης αναζωογόνησης των σχετικών κλάδων, αξιοποιώντας την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία και καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Στην διημερίδα θα συζητηθεί τόσο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όσο και οι πιθανές πηγές και μηχανισμοί χρηματοδότησης για τις αναγκαίες μεταστροφές και εφαρμογές.

Οι κύριες θεματικές των ημερών είναι: «Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας, των Λιμανιών και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας - Ακτοπλοϊκές συνδέσεις νησιών» και "Βιώσιμες ακτοπλοϊκές συνδέσεις νησιών και πράσινος μετασχηματισμός της ναυπηγικής βιομηχανίας"

Παρατηρεί κανείς ότι και τις δύο ημέρες θα συζητηθεί το φλέγον θέμα για τα νησιά μας, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Ενώ ο Πρόεδρος του ΕΔΜΝ ζήτησε να συζητηθούν και οι παράμετροι:

• Δημιουργία δεικτών για την πραγματική απεικόνιση της ζωής στα μικρά νησιά,


• Δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών και των παράκτιων περιοχών

Ο κλάδος της ακτοπλοΐας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αλλά και πολλά νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σύνδεσης που στο μέλλον ίσως ενταθούν. Η διασφάλιση της βιώσιμης διασύνδεσης των νησιών και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για τη ποιότητα ζωής των κατοίκων νησιωτικών περιοχών και για την ασφαλή και σταθερή προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και καταναλωτικών αγαθών.

Κατά την εκεί παραμονή θα συναντηθούν με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κοινοβουλίου και άλλους αρμόδιους φορείς από την Ευρώπη

Για την ενότητα Βιώσιμη συνδεσιμότητα νησιών εκτός του προέδρου του ΕΔΜΝ, θα παραβρεθούν και θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις και οι: Jaroslaw Kotowski (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, TEN-T, Szymon Oscislowski Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Μεταφορών σχετικά με τις επιχορηγήσεις για τις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων, Patrick Anvroin Διάσκεψη των Περιφερειακών Παραθαλάσσιων Περιοχών –CPMR - Συστάσεις για την ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών νησιών στη πολιτική για τις θαλάσσιες αρτηρίες και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών θα είναι και ο Christian Pleijel.

Σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η στροφή της οικονομίας σε πράσινες καινοτόμες κατευθύνσεις πρέπει και μπορεί να είναι το κύριο εργαλείο κοινωνικά χρήσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Λύσεις υπάρχουν για τα λιμάνια, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις τω νησιών, όπως προκύπτει και από την απάντηση της Κομισιόν σε σχετική αναλυτική ερώτηση που είχα καταθέσει πριν μερικές εβδομάδες. Η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και εγώ προσωπικά εργαζόμαστε για την μεταφορά εμπειριών, καλών πρακτικών, και πληροφοριών αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών με ευρωπαίους εταίρους για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων σε ανοικτή επικοινωνία και διάλογο με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Η ναυπήγηση, εφόσον υπάρξει ένα σχέδιο βιωσιμότητας, ακτοπλοϊκών σκαφών που θα συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους και θα είναι υψηλής ενεργειακής επίδοσης, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους”.

Στις συναντήσεις συμμετέχουν επίσης: Torsten Klimke (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Μεταφορών, και Νικήτας Νικητάκος Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου