"Ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιώσιμης οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ανάπτυξης των ευρωπαϊκών περιφερειών"
Παρέμβαση του Σπύρου Δανέλλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Συζητήθηκε και ψηφίστηκε χθές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) η πρώτη έκθεση για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό, με τίτλο «Η Ευρώπη, ο πρώτος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον τουρισμό στην Ευρώπη». Σύμφωνα με το άρθρο 195 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Τουρισμός για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ως αρμοδιότητα πολιτικής της ΕΕ.
Στην έκθεση τονίζεται ότι ο τομέας του τουρισμού αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αποτελεί τον κύριο πόρο για ορισμένες περιφέρειες της ΕΕ, όπως π.χ. τα νησιά, και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της ΕΕ, καθώς επίσης και στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020. Ο τουρισμός στην Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυάριθμες προκλήσεις: την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ανταγωνιστικότητα άλλων προορισμών εκτός ΕE και την ποικιλομορφία της τουριστικής προσφοράς, τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και τις εποχικές διακυμάνσεις της τουριστικής δραστηριότητας, τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ευρώπη, τον αυξανόμενο αντίκτυπο των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, καθώς και πολλά απρόβλεπτα γεγονότα που πλήττουν κατά καιρούς τον κλάδο. Τέλος, δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στην προώθηση της Ευρώπης και της πολιτιστικής και γλωσσικής της κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ποικιλομορφία, στη διατήρηση των κοινών αξιών και στην εδραίωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας, καταγωγής και ιθαγένειας.
Επιτυχία του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη θεωρείται, μεταξύ άλλων, και η καθιέρωση των αρχών της "Διαπερεφερειακότητας" και "Συμπληρωματικότητας". Η «Αρχή της Συμπληρωματικότητας» συνεπάγεται τον από κοινού σχεδιασμό τουριστικών δράσεων μεταξύ ευρωπαϊκών περιφερειών, με θεματικά και γεωγραφικά κριτήρια (πχ μοντέλων θεματικού τουρισμού ή συγκεκριμένων τομέων παροχής τουριστικών υπηρεσιών), ανεξάρτητα αν συνορεύουν ή όχι. Η «Αρχή της Διαπεριφερειακότητας» συνδέεται με τον ενιαίο σχεδιασμό των τουριστικών υπηρεσιών, είτε σε ενιαίο γεωγραφικά χώρο, πχ μεταξύ γειτονικών περιφερειών που αποτελούν μεθόριες ζώνες δυο γειτονικών κρατών, είτε σε συγκεκριμένο θεματικό πεδίο, πχ μεταξύ περιφερειών που συνδέονται με κάποια κοινά στοιχεία.
Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης του Σπύρου Δανέλλη:
"Η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης διέρχεται περίοδο καμπής και έχει σαφώς ανάγκη νέας ώθησης. Αντιμετωπίζει προκλήσεις που απαιτούν νέες συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά και προσπάθειες προσαρμογής. Στις συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που περνάει η Ευρώπη, ο τουρισμός προβάλλει ως η καταλληλότερη οικονομική δραστηριότητα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας μιας μεγάλης γκάμας επιχειρήσεων. Για να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας, απαιτούνται μέτρα και πολιτικές συντονισμού, εναρμόνισης, ποιοτικής αναβάθμισης του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος. Έτσι οι παράγοντες του ευρωπαϊκού τουρισμού πρέπει να καταφέρουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να εργαστούν σ' ένα ενιαίο πολιτικό πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη του τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ. Η ανάπτυξη και προώθηση των μορφών του διαφοροποιημένου τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει τη μόνη, αποτελεσματική απάντηση στις στρεβλώσεις, τα προβλήματα και την υποβάθμιση που οδηγεί το μοντέλο του ισοπεδωτικού μαζικού τουρισμού.
Η στήριξη δράσεων με την απαραίτητη χρηματοδότηση για την προώθηση της διαφοροποίησης της τουριστικής προσφοράς στην ΕΕ, η αντιμετώπιση των εποχικών διακυμάνσεων της τουριστικής δραστηριότητας, η αξιοποίηση της πληροφορικής, η ενίσχυση δια της καινοτομίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η μείωση προβλημάτων προσβασιμότητας σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, η λήψη πρωτοβουλιών για κοινωνικό τουρισμό - "Τουρισμό για όλους" - η καθιέρωση των αρχών της "διαπερεφερειακότητας" και "συμπληρωματικότητας", η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η σκοπιμότητα υιοθέτησης ενός "Χάρτη των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων" των τουριστών, αλλά και η διευκόλυνση θεωρήσεων τουριστικής βίζας, κυρίως από τις χώρες BRIC, αποτελούν λίγα από τα θέματα που εμπεριέχονται στην έκθεση.
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσδιορίζει ένα φιλόδοξο πλαίσιο που θα καταστήσει τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό μια ανταγωνιστική, σύγχρονη, βιώσιμη και υπεύθυνη βιομηχανία. Φιλοδοξεί επίσης, να αποκαταστήσει την τραυματισμένη σχέση τουριστικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Η αξιοποίηση της πολυμορφίας, διαφορετικότητας και πολυ-πολιτισμικότητας του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη κάθε μορφής θεματικού τουρισμού και είναι σίγουρο πως θα φέρει προστιθέμενη ευρωπαϊκή αξία στις τουριστικές πολιτικές των χωρών μελών. Εμείς, μεταξύ άλλων, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει έως τα τέλη του 2012, μια ολοκληρωμένη στρατηγική υλοποίησης των δράσεων που προτείνονται στην παρούσα έκθεση".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου