ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Smart islands στην Ύδρα

Information Society & Media


 SMART WEBSERVICES FOR MEDITERRANEAN ISLANDS



Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Smart islands (έξυπνες Τηλεματικές τρισδιάστατες εφαρμογές ) στην Ύδρα


Πραγματοποιήθηκε χθες (8 Φεβρουαρίου 2011) στα Γραφεία του Συντονιστή εταίρου στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Smart islands, η πρώτη Τεχνοκρατική συνάντηση Υλοποίησης του προγράμματος

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών εκπροσωπήθηκε από το Πρόεδρό του Ελευθέριο Σ Κεχαγιόγλου.

Το Συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συνολικού τελικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού 1.057.564 ευρώ ξεκινά την υλοποίησή του τον Μάρτιο του 2011.

Το Συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα από τα 8 συνολικά Εγκεκριμένα σε σύνολο 200 κατατεθειμένων προτάσεων.

Το Smart islands εγκρίθηκε λόγω της εμπειρίας σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα των εταίρων και της κρισιμότητας, όπως την ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση του νησιωτικού χώρου.

Θα αναπτυχθούν οι τομείς (τρισδιάστατοι και με δυνατότητα Ηλεκτρονικών κρατήσεων) Yachting, Real estate, leisure, statisticks, Retailing, Weather και Fire Fighting .

Αποφασίσθηκε να χρησιμοποιηθεί (ανάμεσα στα νησιά Ύδρα, Σαντορίνη και Μάλτα) ως πιλοτικό μοντέλο το Νησί της Ύδρας, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι θα προβεί ιδιαίτερα ευνοϊκό για την Υδρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε εμπεριέχονται όλοι οι κρίσιμοι τομείς ανάπτυξης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ύδρας και με το Συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπετε η ανάδειξη της Ύδρας ως ένα από τα κυριότερα τηλεματικών Εφαρμογών νησιών της ΕΕ.

Το όλο πρόγραμμα χρησιμοποιεί πλατφόρμες προηγούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία και συμμετείχε το ΕΔΜΝ και οι προϋπολογισμοί του ξεπερνούσαν τότε τις 980.000 ευρώ.

Από αυτό αντιλαμβάνεται κανείς τι δυνατότητες δίνονται στους παραπάνω τομείς του νησιού μας για την εφαρμογή τους.

Για την επιτυχή έκβαση του έργου, προβλέπετε να διατεθούν για την Υδρα (πέραν των γενικών εξόδων) το ποσόν των 70.000 ευρώ το οποίο και καλύπτεται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 50% από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών.

Η όλη χρήση του προγράμματος, επιτρέπει την επέκτασή του και σε άλλους δύο κύριους τομείς της ελεύθερης βέβαια οικονομίας.

Στη δεύτερη φάση το λόγο θα έχουν οι τοπικές οικονομίες και οι θεσμικοί φορείς του νησιού αλλά και οι ιδιώτες επιχειρηματίες.

Σύντομα (Μέσα στο Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί στην Υδρα η πρώτη διαβούλευση - παρουσίαση όλων των δυνατοτήτων του προγράμματος και για το λόγο αυτό θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση- πρόσκληση)

Ενημέρωση επίσης θα γίνει και κατά τη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου Μικρών Νησιών πού θα γίνει φέτος στο Μεγανήσι Λευκάδας.

Για την τακτοποίηση ορισμένων διαδικαστικών επιλογών αντιπροσωπεία του ΕΔΜΝ θα επισκευθεί σύντομα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Όσοι φορείς και ιδιώτες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση, αλλά να ενημερώνονται για την πορεία εξέλιξης του προγράμματος, μπορούν να μας ενημερώσουν στην Ηλεκτρ. Διεύθυνση: info@smallislands.eu



(Το ΕΔΜΝ για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια της διαχείρισης των προγραμμάτων, θα συζητήσει στο Συνέδριο του την δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης των προγραμμάτων του, από νέους των μικρών νησιών 16-28 ετών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου