ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία Προέδρου ΕΔΜΝ Λευτέρη Κεχαγιόγλου στο 14 Συνέδριο NAVIGATOR 2014. ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΝΗΣΙ: ΥΔΡΑ

14 ΣΥΝΕΔΡΙΟ NAVIGATOR 2014.  ATHENAEUM INTERCONTINENTAL ATHENS
20 NOΕΜΒΡΙΟΥ  2014.
ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΝΗΣΙ: ΥΔΡΑ
ΟΜΙΛΊΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΔΜΝ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ


Φίλε Υπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι πρέσβεις, Αγαπητή κυρία και κύριε Μπεζαντάκου, Σύνεδροι, Ομιλητές, χορηγοί. 
Κυρίες και κύριοι,
Ονομάζομαι Λευτέρης Κεχαγιόγλου, είμαι Υδραίος , πρόεδρος στο Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών,  μέλος σε διάφορους σχετικούς με την νησιωτικότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο φορείς και με αυτές μου τις ιδιότητες είμαι σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσω την Ύδρα. Μία τιμητική για μένα πρόσκληση από τους διοργανωτές σας και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για άλλη μία φορά.
Ύδρα λοιπόν.
Επιτρέψτε μου κατ αρχήν να απευθυνθώ σε όσους από εσάς γνωρίζετε την μυθολογία. 

Λερναία Ύδρα: Μυθικό φίδι το οποίο σκότωσε ο Ηρακλής αν θυμάμαι καλά.




Αφήνω εσάς τους ασχολούμενους με την μυθολογία και πεταγόμαστε ψηλά στον Ουρανό. Αστρονομία.
Ύδρα ονομάζετε ένας μικρός δορυφόρος του Πλούτωνα,  αλλά και ένας αστερισμός.  Όχι τόσο γνωστός ο οποίος όμως είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση σε τετραγωνικές μοίρες από όλους τους αστερισμούς.

Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος και τον ανακάλυψε ο Πτολεμαίος με μεγαλύτερο από όλα του τα αστέρια τον Αλφάντ πού σημαίνει στα αραβικά Φίδι.                         Ο Αστερισμός της Ύδρας καταλαμβάνει το 3,16% του ουρανού πού βλέπεται ιδιαίτερα εσείς οι ρομαντικοί.





Ξανακατεβάστε το κεφάλι στη Γη και πάμε στην Ζωολογία. Ύδρα ονομάζετε  αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι – μέδουσα το οποίο είναι αρπακτικό όσο και αν δεν του φαίνεται…το καταπληκτικό με αυτά τα πλασματάκια είναι όπως λένε οι επιστήμονες ότι δεν ζουν σε μολυσμένα νερά και δεν γερνάνε ποτέ.. αυτό πως το ακούτε??




Ύδρα λεγόταν και το σκάφος όπου ο Άγγλος ναύαρχος Αρθουρ Μένσελ χαρτογράφησε την ακτογραμμή της  Συρίας , του ιόνιου και έλυσε το μυστήριο του  πορθμού του Ευρίπου πού όπως ξέρετε ανεβοκατεβαίνουν τα νερά κλπ  κλπ.

Ύδρα ακόμη λέγετε μια γλώσσα σχεδιασμού ψηφιακών κυκλωμάτων αυτό για τους σύγχρονους επιστήμονες, μία κατηγορία μοντέλων  αυτοκινήτων πού καθιέρωσε πρώτη η κάντιλλακ κ στη συνέχεια η σεβρολέτ,


 το  μουσικό συγκρότημα  Τότο  με την επιτυχία Ύδρα στις ΗΠΑ,






Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Χόκεϊ επί Πάγου ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ και αυτό το λένε συνθηματικά Ύδρα, μία κατηγορία ελικοπτέρων Απάτσι και φρεγάτες, Πύραυλοι κλπ κλπ
Ύδρα λέγετε μία πόλη στην Αλγερία, ένα Νησι στη Δανία και μερικές συνοικίες στον υπόλοιπο κόσμο


Έχω την αίσθηση όμως, διορθώστε με εάν κάνω λάθος, ότι για καμία από όλες αυτές τις Υδρες δεν με φωνάξατε σήμερα εδώ.


Όλες αυτές όμως έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά : είναι μικρές, Αγαπημένες, έχουν μεγάλη σχέση με το υγρό στοιχείο και πετυχαίνουν να φτάνουν στην κορυφή.. είναι μικρές πρωταθλήτριες

Όλα αυτά αν τα συνδέσετε μας κάνουν την άλλη Ύδρα, την Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού την οποία και αναλαμβάνω σήμερα την τιμή να σας παρουσιάσω.






Η Ύδρα λοιπόν είναι νησί που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Πειραιά,  αναφέρεται από την εποχή του Όμηρου   και έχει ως υψηλότερη κορυφή τον Έρωτα.
Είναι εξαιρετικά γραφικό, αρχοντικό και κοσμοπολίτικο νησί με μοναδική ιστορία, φυσικό και δομημένο περιβάλλον, χωρίς αυτοκίνητα και άσφαλτο…

Η Ύδρα σύμφωνα με νεότερες αρχαιολογικές έρευνες, έχει κατοικηθεί από τη Νεολιθική εποχή από Μυκηναίους,  Σάμιους Αθηναίους και άλλους. Στην Ύδρα ανήκει και η νήσος Δοκός με το αρχαιότερο ναυάγιο στο Κόσμο και την απέραντη θέα της όπως αναφέρει ο Παυσανίας …





Η ακμή του νησιού συνέπεσε με την Πρωτοελλαδική και την Μυκηναϊκή εποχή. Το νησί ήταν εμπορικό-ναυτικό κέντρο, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου.  Διέθετε σημαντικούς οικισμούς  και κατά την  Κλασσική εποχή η Ύδρα παρουσιάζει έναν συγγραφέα κωμωδιών, τον Ευάγη τον Υδρεάτη.
 Την Ρωμαίικη και κατόπιν την Βυζαντινή περίοδο το νησί κατοικείται  συνεχώς δυνατά και αναπτύσσετε. Κάπου αυτά τα χρόνια ξεκίνησε να χτίζεται και ο σημερινός οικισμός της Ύδρας. Πέρασε από τα χέρια των ενετών και έφτασε πριν την επανάσταση του 1821 να αριθμεί 27.000 νησιώτες.





Η Ύδρα είχε ήδη αναπτυχθεί σε αυτά πού γνώριζε καλά. Την θάλασσα, το εμπόριο και την μάχη.. την μάχη για την επιβίωση, πού έμελε να την κάνει για άλλη μία φορά πρωταθλήτρια στην Ιστορία. Στα νερά της έπλεαν τα πλοία της εποχής και το αρχαιότερο ναυάγιο πού κουβαλούσε εμπορεύματα βρίσκεται ακόμα στα σπλάχνα της υδραίικης γης. Τα ευρήματα καταμαρτυρούν για Εμπορική ναυτιλία


Λόγω της  Τεράστιας γνώσης στην ναυτιλία και το εμπόριο της εποχής, καθιερώνει η Ύδρα τον Όρο εμποροπλοίαρχος και διαθέτει στην επανάσταση αμύθητα πλούτη για την εποχή, σύγχρονο στόλο και μεγάλη πολεμική εμπειρία… Οι ναπολεόντειοι πόλεμοι  και οι συγκρούσεις με τους πειρατές της Αλγερίας, είχαν κάνει τους Υδραίους εμποροπλοίαρχους και στη συνέχεια ναυμάχους …  έμπειρους πολεμιστές.. φανταστείτε ότι από τα  μεγάλα σκάφη της εποχής της ελληνικής επανάστασης τα 186 ήταν Υδραίικα. Ενώ όλη η υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξεπερνούσε τα 120 πλοία.









Πριν από το 1820 οι προεστοί είχαν μυηθεί από τη Φιλική Εταιρεία στο μυστικό της Επανάστασης και ήταν οι πρώτοι πού  εξέδωσαν γραπτή επαναστατική διακήρυξη που έφερε τον τίτλο "Διαβατήριον των Ελληνικών Μαχόμενων Πλοίων". Το έγγραφο αυτό, αποτέλεσε και εθνική διακήρυξη, παρόμοια με αυτή που εκδόθηκε από άλλες Ελληνικές Αρχές.
Η συμβολή της Ύδρας λένε σήμερα οι ιστορικοί επηρέασε την πορεία της Ευρώπης..
Αφήνουμε τα.. πολεμοχαρή όμως,  και πάμε στα άλλα σημαντικά επιτεύγματα της Ύδρας.




Η Ύδρα πρόσφερε Έναν Εθνικό ευεργέτη σε άλλη χώρα -  στην Αργεντινή, ανέπτυξε την σπογγαλιεία  στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ,  

ενώ Υδραίος φημολογείται ότι ήταν και ο Ιδρυτής του θεάτρου Σκιών του σημερινού μας καραγκιόζη σε μία Επαρχία της Κίνας.


Υδραίοι διοίκησαν 14 φορές την Ελλάδα ως πρωθυπουργοί και Πρόεδροι Δημοκρατίας και κατά την θητεία όλων, ουδέποτε η Ελλάς δανείσθηκε χρήματα από ξένη χώρα, απεναντίας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου


της έκδοσης της πρώτης εφημερίδας σε τυπογραφείο στη Μάλτα,  αλλά και την Ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών το 1916 από τον εφοπλιστή και συνιδρυτή Γκίκα Κουλούρα.





Εκείνη την εποχή μεσουρανούσαν οι Υδραίοι εφοπλιστές και οι εμποροπλοίαρχοι σε όλες τις θάλασσες. Δεκάδες πλοία κυκλοφορούσαν και πολλά από αυτά είχαν ονόματα της Ύδρας.
Τα χρόνια αυτά τα ιστιοφόρα και ατμόπλοια της Ύδρας, διστακτικά να ακολουθήσουν την εποχή τους - όταν στην θάλασσα μπήκαν οι πετρελαιομηχανές, έχασαν την ευκαιρία της ανάπτυξης του στόλου. Η Υδραίικη Ναυτιλία σταμάτησε να μεγαλουργεί. 

Μαζί με αυτήν και η Σπογγαλιεία. Πρώτος έλληνας πιλότος ο Καμπέρος και πρώτος έλληνας πλοίαρχος πολεμικού σκάφους πού πέρασε τον ατλαντικό Ο Παύλος Κουντουριώτης.





 Αυτός πού μετά απελευθέρωσε το μισό Αιγαίο… Για αυτόν γράφτηκε και το εμβατήριο είμαι ο ναύτης του αιγαίου.. Το πιο γνωστό ελληνικό εμβατήριο μετά τον Εθνικό Ύμνο..

Και μπήκαμε στον 20 αιώνα..
Διεθνείς  κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και διακρατικές σχέσεις, έκλεισαν τον κύκλο της σπογγαλιείας  από τις αρχές του β παγκόσμιου πόλεμου.





Όμως: Παμπλο Πικάσο, Μάρκ Σαγκάλ, την Υμνούν με τις τέχνες τους, εκλέγεται ο πρώτος  Υδραίος αρχιεπίσκοπος και την σκυτάλη παίρνει η τέχνη…Κριεζής, Βώκος Νικολάου, Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Παπανικολάου, Βυζάντιος, Σαχτούρης και δεκάδες άλλοι ερωτεύονται το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της και δίνουν την ζωή και την τέχνη τους υμνώντας την Ύδρα..
Σοφία Λόρεν, Μελίνα Μερκούρη,  Ζηλ Ντασέν,  Παντελάκης, Σεφέρης, Πικιώνης, Ελύτης, Πετσάλης, Εγγονόπουλος, Χένρυ Μίλλερ, Έλλη Λαμπέτη, Κακογιάννης, Άντονυ Πέρκινς, Αντώνης Σαμαράκης, μιλούν για την Ύδρα  μέσα από την ψυχή και το έργο τους.
Ο αγώνας της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αφορμή ταινίας πού γυρίστηκε στην Ύδρα. Ταινίες πού καθιέρωσαν σχολή στην 7η τέχνη…το παιδί και το δελφίνι, το κορίτσι με τα μαύρα, Φαίδρα … η μία πίσω από την άλλη και η Ύδρα ξανά μεσουρανεί στα θεωρεία των Οσκαρ…







Μίκης Θεοδωράκης, Λεοναρτ Κοέν, Γιάννης Κουνέλης, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Κώστας Τσόκλης  ξανά -αναγεννούν την Ύδρα. Όχι στην θάλασσα τούτη την φορά αλλά στο μπερντέ,  στο πλατό,  τον καμβά,  το χαρτί και την οθόνη…











Και εκεί που όλοι νοιώθουμε ότι άλλαξε ο στίβος της παρουσίας της Ύδρας εδώ και λίγα χρόνια 10-15 άρχισε και ξεπετάγεται μία νέα γενιά Υδραίων πλοιοκτητών.
Αυτών πού ασχολούνται με σύγχρονα πλοία μικρού μεγέθους για γραμμές ακτοπλοΐας κοντινών αποστάσεων. Περίπου 5 τέτοιες νέες εταιρίες δραστηριοποιούνται σήμερα στο νησί και κάνουν τα πρώτα βήματα τους,  ενώ η αρχαιότερη σχολή πλοιάρχων – Σημερινή Ακαδημία εμπορικού ναυτικού συνεχίζει στο πέρασμα των χρόνων να βγάζει τα στελέχη της γέφυρας της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Σχολή την οποία συνεχίζουν και ακολουθούν και οι ντόπιοι Υδραίοι..








Όλος αυτός όμως ο οργασμός και ο έρωτας ανά τους αιώνες της Ύδρας με το πεπρωμένο της,  είχε και έχει ένα κοινό παρονομαστή… την Υδραίικη ψυχή, τον Υδραίο  Ποιητή της αρχαιότητας, τον Εμποροπλοίαρχο, τον ναυμάχο, τον πρωθυπουργό, τον ναύτη την μάννα, τον νέο τον απόμαχο.. τον Οικοδόμο, τον καραβομαραγκό, τον πετρά, τον συνταξιούχο ναυτικό πού ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του ακόμα και σήμερα στον επισκέπτη του νησιού και κάθετε και του διηγείται ιστορίες της Ύδρας, ιστορίες προηγούμενων αιώνων σαν να συμμετείχε και αυτόςΑυτό το δέσιμο του Υδραίου με την μοίρα του είναι και η συνταγή επιτυχίας του και ανάδειξης του σε.. πρωταθλητή.. Αρχόντισσα, μικρά αγαπημένη την είπαμε στην αρχή και αυτή είναι και σήμερα…
Δεν χρειάζεται να συγκρατήσετε κανένα όνομα καμία ιστορική στιγμή και γεγονός από όσα σας ανέφερα.. απλά …περπατείστε την Ύδρα, δείτε την, μυρίστε την αγγίξτε την γευθείτε την και θα τα ξαναζήσετε μέσα από την σημερινή ζωή της, με μόνο οδηγό σε αυτό το ταξίδι  την ψυχή σας..







Η Ύδρα σήμερα διαθέτει περισσότερα από 1000 δωμάτια σε ενοικιαζόμενα σπίτια και ξενοδοχεία, περισσότερα από 2000 καθίσματα σε εστιατόρια καφετέριες και παραλίες, διαθέτει όλων των ειδών τα τουριστικά καταστήματα και πολλών ειδών εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δεν κυκλοφορούν στο νησί αυτοκίνητα, οι μεταφορές γίνονται με βάρκες και άλογα. Νησί φιλικό προς τα Ζώα και τα άτομα με αναπηρία, σύγχρονο νοσοκομείο και ιατρείο, φαρμακεία, δημόσιες υπηρεσίες, σύγχρονες υποδομές για συνεδριακό τουρισμό και πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό για να σας κάνει να ξανάρθετε στην Ύδρα.. παράλληλα,  ετοιμάζετε να μπει στη νέα τουριστική εποχή με πόντιση ναύδετου για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, δημιουργία σύγχρονου αθλητικού κέντρου, δημιουργία Υδατοδιαδρόμων και σύνδεση της με Υδροπλάνα με το αεροδρόμιο της χώρας αλλά και συνδέοντας το Ιόνιο με τον αργοσαρωνικό και τις Κυκλάδες…


Καλώς ήρθατε...
Λευτέρης Κεχαγιόγλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου