ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΌΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. (Α. ΜΕΡΟΣ)

Λύκεια των Μικρών Νησιών επισκέφτηκαν τις Βρυξέλλες.
Άφιξη Βρυξέλλες. Η Επίσκεψη  ξεκινά.

Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και του Έλληνα ευρωβουλευτή  και αντιπρόεδρου της επιτροπής της περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κου Γιώργου Σταυρακακη, υλοποιήθηκε τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες  από τέσσερα Λύκεια μικρών Νησιών. Συγκεκριμένα τα Λύκεια των Μεγανησίου, Τήλου, Χάλκης και Ύδρας επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, συζήτησαν με Έλληνες ευρωβουλευτές και στελέχη της κομισιόν.
Πρώτη Γνωριμία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στο Στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι μαθητές  κατέθεσαν τις προτάσεις τους, συζήτησαν διεξοδικά θέματα που τους αφορούν και τα οποία τα είχαν καταγράψει τα 4 συμμετέχοντα λύκεια  από όλο τον ελληνικό μικρονησιωτικό χώρο.
Για την σύλλογοι αυτών των προβλημάτων- προτάσεων είχαν συνεργασθεί συνολικά με 28 Λύκεια και νεολαίοι από μικρά Νησιά.
Βραδινό Γεύμα στο Εστιατόριο Στροφιλιά.


Τα παιδιά έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των Μεταφορών – Συγκοινωνίας, Υγείας- Περίθαλψης , Εκπαίδευσης, Ύδρευσης, Ανάπτυξης  και Αθλητισμού- Ψυχαγωγίας.
Με το πέρας  των συναντήσεων στο Κοινοβούλιο τα παιδιά  συμμετείχαν και σε μία τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τους: Χάνες Σβόμποντα Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, την επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, τους  Ευρωβουλευτές Γιώργο Σταυρακάκη του ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανικολάου της Νέας Δημοκρατίας καθώς και με τον  Κύπριο Ευρωβουλευτή με το κόμμα της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους.
Συνέντευξη σε δημοσιογράφο


Επίσκεψη στό Ατόμιουμ

Στό Βάθος η Κομισιόν. Φτάνουμε

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο διαδραστικής παρουσίασης του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Parliamentarium) .
Δύο ημέρες ξεναγήθηκαν  στην πόλη των Βρυξελλών, στο Κοινοβούλιο και την Επιτροπή και την δε Τρίτη τελευταία ημέρα έκαναν  πολιτιστική περιήγηση στις πόλεις Γάνδη και Μπριζ.


 Κομισιόν. Συζήτηση με στελέχη Γενικών Διευθύνσεων Αλιείας, θαλασσίων Υποθέσεων και εκπαίδευσης.

Απογευματινή Βόλτα  στις Βρυξέλλες

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης δήλωσε: "Πιστεύω ότι μέσα από την επίσκεψη αυτή δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τί είναι και πώς λειτουργεί τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες κοινοτικές πολιτικές επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών σε όποια γωνιά της Ευρώπης και αν ζουν, είτε βρίσκονται στο γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης είτε σε κάποιο μικρό νησί, όπως το Μεγανήσι, η Τήλος, η Ύδρα και η Χάλκη. Τα παιδιά έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πως επηρεάζει τη ζωή τους το γεγονός ότι δεν ζουν στα μητροπολιτικά κέντρα  και επεσήμαναν τις προκλήσεις και τα προβλήματα που συνδέονται με τη διαβίωση στα μικρά νησιά, προβλήματα τα οποία και εγώ, ως νησιώτης, κατανοώ πλήρως
Συζήτηση στο Λόμπι του Ξενοδοχείου. Τι σημαίνει Ευρωπαική Ενωση για την ζωή μας ...

Μπρίζ.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει και έχει επενδύσει σε σειρά προγραμμάτων για τη νεολαία που σχετίζονται με την κινητικότητα, τις ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών (πρόγραμμα ERASMUS) την αδελφοποίηση σχολείων, τη δια βίου μάθηση, τη διευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία πανεπιστημίων και την επαγγελματική κατάρτιση. Από τη μεριά μας, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικούμε και έχουμε καταφέρει να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στους τομείς των υποδομών, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Επίσης, έπειτα από την έντονη πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση του μείζονος πανευρωπαϊκού προβλήματος της ανεργίας των νέων, όπως η πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014
Εναπόκειται λοιπόν σε όλους τους φορείς, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να προετοιμαστούν κατάλληλα για την νέα περίοδο που ξεκινά σε λίγους μήνες ώστε να εκμεταλλευτούμε τα προγράμματα και τις δράσεις που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας αλλά προπάντων για τη νέα γενιά"
Γάνδη




Για την επίσκεψη αυτή των λυκείων ο πρόεδρος  του ΕΔΜΝ Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου τόνισε ιδιαίτερα ότι: αποτέλεσμα της καλής μας συνεργασίας  με τον Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Σταυρακάκη είναι και αυτό το αποτέλεσμα, όπου 40 νέοι από Λύκεια  Μικρών Νησιών της πατρίδας μας επισκέφτηκαν το κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, ενημερώθηκαν και πήραν τα πρώτα ερεθίσματα για τα κέντρα αποφάσεων σε μία ενωμένη Ευρώπη στην οποία θα μεγαλώσουν και καλούνται  να διεκδικήσουν την θέση πού  τους ανήκει. Eύχομαι να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να εκμεταλλεύονται βέβαια τις Βρυξέλλες  προς δικό τους όφελος, μιας και η γενιά του Λυκείου μας  θα μεγαλώσει σε μία ενωμένη Ευρώπη. Εμείς ως Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών θα είμαστε πάντα δίπλα τους σε ότι μας χρειαστούν, τόσο σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ως Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών.


Μετά από ένα τέτοιο ταξίδι με τους συμπατριώτες σου , πώς μπορείς να νιώθεις???