ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μια (ακόμη)ευκαιρία….χάθηκε ; ;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
(ομιλία του προέδρου του ΔΣ του ΕΔΜΝ στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών. Ύδρα. Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη. 2 Σεπτεμβρίου 2007.)





Κυρίες και κύριοι
Αφού σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον λιμενάρχη μας τον κο Ιωάννη Μπελεγρή για την βοήθειά του και για τα στοιχεία κίνησης του Λιμένα της Ύδρας πού μας διέθεσε κατά τα έτη 2003-2006.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Στατιστικά συμπεράσματα που θα μας οδηγήσουν, θα μας βοηθήσουν να βρούμε λύσεις – να επιλέξουμε δράσεις ανάπτυξης του νησιού.
Αυτό γιατί οι αριθμοί πρέπει να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο , να μη παραμένουν απλές στατιστικές που θα χαϊδεύουν τα αυτιά.
Παραθέτω λοιπόν κάποια στοιχεία με την ελπίδα να μη σας κουράσω.
Οι μήνες κατά σειρά μεγαλύτερων αφίξεων είναι: Αύγουστος – Μάϊος – Ιούνιος – Ιούλιος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Απρίλιος – Μάρτιος – Νοέμβριος. (από εδώ μπορείτε να φανταστείτε καταρχήν σε ποιους μήνες πρέπει να προσπαθούμε αύξηση των αφιξαναχωρήσεων των τουριστών στο νησί μας.)
Συμπέρασμα 1ον. Ο Ιούνιος με τη Γιορτή των Μιαουλείων είναι ο 3ος σε κίνηση μήνας. Βοηθούν τα Μιαούλεια η χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή;; (Μήπως τα Μιαούλεια εξελίσσονται σε…μύθο;;)
Συμπέρασμα 2ον. Η σεζόν ουσιαστικά ξεκινά Απρίλιο (περί τις 120.000 αφίξεις τα 4 χρόνια) και διαρκεί τουλάχιστον έως και τον Οκτώβριο (121.000 αφίξεις τα 4 χρόνια)
Το σύνολο των αφίξεων τα 4 χρόνια αυτά είναι 1.316.452 άτομα. Υπολογίζουμε ότι περίπου 920.000 είναι τουρίστες, οι υπόλοιποι είναι υδραίοι οι οποίοι μετακινούνται αρκετά συχνά. Μέσος Όρος λοιπόν κατ έτος αφίξεων επισκεπτών στο νησί μας 230.000. (να σημειώσουμε ότι σε παρόμοια προμελέτη επί δημαρχίας Θ. Σαΐτη ο ετήσιος αριθμός αφιξαναχωρήσεων ζύγωνε το 1.000.000. !!!!)
Τι σημαίνει οι 230.000 κατ έτος επισκέψεις στο νησί μας για τους επιχειρηματίες, για τους εργαζόμενους για την τοπική οικονομία;;;


(Πάνελ συμμετεχόντων των Ξένων χορών στο Συνέδριο)

Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας:
Αν ο κάθε επισκέπτης αγόραζε ένα τοπικό προϊόν η μία τοπική υπηρεσία (έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών μικρών νησιών) αξίας 3 ευρώ μόνο, πού θα προωθούσε η τοπική κοινωνία της Ύδρας συνολικά θα κερδίζαμε;
Αν 1 ευρώ κέρδιζε ανά προϊόν η υπηρεσία ο επιχειρηματίας (ΑΔΕΠΥ η κοινωνικός φορέας κλπ) θα αποκόμιζε η τοπική Κοινωνία:
Αν για την παραγωγή – τα εργατικά απαιτούσαμε ένα ευρώ τότε οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν άλλα 230.000 ευρώ που σημαίνει τουλάχιστον 15 θέσεις εργασίας.
Αυτά είναι τα άμεσα οφέλη.
Υπάρχουν όμως και άμεσα οφέλη, όπως για παράδειγμα:
Οι 230.000 ευρώ του επιχειρηματικού κεφαλαίου, κατά ένα μέρος – όποιο και να είναι αυτό – θα επανεπενδύονταν στο νησί δημιουργώντας πιθανών κ άλλες θέσεις εργασίας, νέες συνθήκες ανάπτυξης κλπ
Οι 230.000 των εργαζόμενων είναι ένα νέο εισόδημα, μέρος του οποίου μπορεί να ξαναπέσει στην αγορά αυξάνοντας το εισόδημα κ άλλων επιχειρηματικών τάξεων με ότι αυτό θετικά συνεπάγετε.
Το ποιο θα είναι αυτό το προϊόν ή η υπηρεσία, είναι δικό σας θέμα της κοινωνίας της Ύδρας να επιλέξετε, να προτείνετε να αποφασίσετε.

(Ο Σουηδός Πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Μικρων Νησιών με τον Υδραίο Ζωγράφο Βαγγέλη Λυμνιώτη)


Εμείς ως Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών θα είμαστε δίπλα σας εάν μας χρειαστείτε αμισθί για να σας βοηθήσουμε σε ότι είναι δυνατόν και μπορούμε. Το όφελος πρέπει να είναι όλο της Ύδρας. Είναι αποκλειστικά δικό σας προνόμιο.

Σας ευχαριστώ.
Λευτέρης Κεχαγιόγλου

(το 4ήμερο συνέδριο είχε επίσημες γλώσσες τις: Ελληνικά Αγγλικά και Γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Το παρακολούθησαν εκτός των ελλήνων εκπροσώπων πολλών φορέων και αντιπροσωπείες από 10 χώρες Μικρών Νησιών.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου