ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Ο Υδραϊκός λαός εκφράσθηκε με την αξιοπρέπεια




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


30 Αυγούστου 2010


Ο Υδραϊκός λαός κατα τη χθεσινή εκδήλωση, εκφράσθηκε με την αξιοπρέπεια που του αρμόζει, σεβόμενος το μεγάλο Ελληνα δημιουργό Θεόδωρο Αγγελόπουλο, όπως τιμά και τον μεγάλο Ελληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, όπως τιμούσε την Μελίνα, τον Ζύλ Ντασσέν, τον Ελύτη, τον Μάρο, τον Σαμαράκη και τόσους άλλους Φιλυδραίους.


Το ερώτημα (όπως επισημάναμε και στη προηγούμενη μας ανακοίνωση 26-8-2010) παραμένει...


Δεσμευόμαστε για άλλη μία φορά οτι θα προωθήσουμε και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης οτιδήποτε βοηθά πρός την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του νησιού μας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους φορείς της Υδρας μας.

Ελευθέριος Σάββα Κεχαγιόγλου

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ολοκληρώθηκε η 1η Φάση της προμελέτης Καταγραφή διακοσμητικών και χρηστικών κτισμάτων της πόλης της Υδρας.



Ολοκληρώθηκε η 1η Φάση της προμελέτης Καταγραφή διακοσμητικών και χρηστικών κτισμάτων της πόλης της Υδρας.Η καταγραφή γίνεται υπό την Αιγίδα του Υφυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρου Αρναουτάκη και σκοπό έχει την ωρίμανση διαδικασιών ανάπτυξης της τουριστικής προβολής του νησιοπύ μας και κατα τον Υφυπουργό θα είναι πιλότος για ανάλογες δρ΄’ασεις και σε άλλα νησιά της πατρίδας μας.
Κατα τη 1η φάση εργάσθηκαν εθελοντικά για την Υδρα 5 ατομα συνεργάτες του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Υδρας (ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό την Διοίκηση της ΑΕΝ Υδρας και όλο το προσωπικό της).
Στην 2η Φάση θα γίνει φωτογράφιση των ενδιαφερόντων σημείων τα οποία βοηθούν στην καλλίτερη δομημένη εικόνα του νησιού μας για τον επισκέπτη περιπατητή της πόλης της Υδρας και στη 3 φάση θα γίνουν ο σχεδιασμός και οι προτάσεις της ολης διαδικασίας.
Η ολη διαδικασία τονίζει, κατά την αποψή μας, οτι με σοβαρή δουλειά και σωστό σχεδιασμό, οταν κάποιος επιθυμεί να προσφέρει στο νησί του, μπορεί να επιφέρει το θετικό ναποτέλεσμα.
Θα επανέλθουμε.
Λευτέρης Κεχαγιόγλου

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ



ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ - ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Όλες οι βασικές κατευθυντήριες αρχές της πολιτικής του Δήμου θα περνούν από διαβούλευση με τους δημότες.
Το διαδίκτυο θα είναι ο κύριος χώρος δημοσίευσης και ενημέρωσης των δημοτών για όλες τις αποφάσεις του Δήμου, όλα τα οικονομικά μεγέθη καθώς επίσης θα δημιουργηθούν και δύο επιπλέον διαδικτυακές περιοχές
Α. Περιοχή όπου θα αναρτώνται όλα τα έργα του δήμου, σε ποιά φάση υλοποίησης βρίσκονται, όλες οι αποφάσεις που το αφορούν (σχετική Νομολογία κλπ)
Β. Περιοχή όπου οι δημότες θα διαβουλεύονται και θα σχολιάζουν θέματα του Δ.Σ. ο πρόεδρος του Δ.Σ θα συμβουλεύεται τις προτάσεις των Υδραίων Δημοτών και θα ενημερώνει το Δ.Σ.
Καθιέρωση «έξυπνης κάρτας Δημότη».
Πιλοτική Εφαρμογή.
Όλοι οι Υδραίοι Δημότες θα μπορούν να μπαίνουν σε συγκεκριμένες Ψηφιακές περιοχές και να ψηφίζουν. Την απόφασή τους αυτή θα λαμβάνει υπόψη του το Δ.Σ κατά τη συνεδρίασή του σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο.
Πάντα θα ενημερώνεται ο Πρόεδρος του ΔΣ και κατά την διάρκεια ενημέρωσης Δημάρχου θα καθιερωθεί και ηλεκτρονική ενημέρωση.
Οι δημότες θα συμμετέχουν σε 3 βασικές κατηγορίες: Νέοι έως 30 ετών, Άνδρες 30+, Γυναίκες 30+.
Με φροντίδα του Προέδρου του Δ.Σ. θα αναρτώνται τα θέματα του Δ.Σ και οι δημότες θα καταθέτουν τις προτάσεις τους. Ο Δήμος θα φροντίσει όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων του να μεταδίδονται άμεσα τηλεματικά σε πραγματικό χρόνο. Σε ορισμένα θέματα και όπου αυτό χρειάζεται, θα δίνεται η δυνατότητα των δημοτών να ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινώνεται στο Δ.Σ. και θα λαμβάνεται υπόψη.
Γ. Εννοείται πώς όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές (τηλεματικές) που προβλέπονται για το δήμο μας θα καταβληθεί προσπάθεια να εφαρμοσθούν αμέσως. ( ηλεκτρονικό ΚΕΠ, κλπ)
Δ. Συνεχή δημόσια διαβούλευση αναπτυξιακών πρότυπων προγραμμάτων για το νησί μας. Τις προτάσεις θα συλλέγει ειδική επιτροπή του δήμου, θα έρχεται σε επαφή με τον αρμόδιο για την πρόταση και θα ωριμάζει τις καλλίτερες προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν για το νησί μας (π.χ. τηλεματικές εφαρμογές βοήθειας τρίτης Ηλικίας, τρόπος ενημέρωσης και παροχής υπηρεσιών στους Υδραίους που σπουδάζουν, επιχειρηματική εξυπηρέτηση κλπ)

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
Ο Δήμαρχος, οι Πρόεδροι Επιτροπών, οι υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θα ενημερώνουν τον Υδραίο Δημότη ανά τακτά διαστήματα για την πορεία του Δήμου, θα διαβουλεύονται σχετικά θέματα και θα συζητούν την οποιαδήποτε πρόταση τίθεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι για να ακούει και ο Δήμαρχος για να υπακούει…


ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
Ο προϋπολογισμός του δήμου θα έχει 5 βασικά στάδια. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Α. Διαβούλευση του βασικού κορμού έργων του Δήμου (3 μήνες πριν την κατάθεση θα ζητείται η γνώμη των δημοτών.)
Β. Θα συμπληρώνεται μετά τη διαβούλευση και θα αναρτάται ξανά στον ιστοχώρο του Δήμου. Θα ακολουθεί και δεύτερη ενημέρωση των δημοτών σε ανοικτή συνάντηση.
Γ. Συνεχή ανοικτή διαβούλευση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Δ. 6 μήνες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού θα γίνεται έλεγχος της ακρίβειας της εφαρμογής του και συμπλήρωση όπου απαιτείται. Θα προκύπτουν στατιστικά στοιχεία.
Ε. Με το κλείσιμο του προϋπολογισμού θα γίνετε αξιολόγηση του όλου προϋπολογισμού (επιτυχία υλοποίησης, απορρόφησης, κλπ )

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΡΟΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θα αναλάβει την όλη διαδικασία διαβούλευσης με τους δημότες για το σχεδιασμό του προγράμματος των εκτελεστέων έργων. Στη συνέχεια θα ενημερώνει το Δ.Σ. για τη σύνταξη των προγραμμάτων του Δήμου. Θα συμμετέχει και στην επιτροπή διαφάνειας.

ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Ο Δήμος θα επανασχεδιάσει σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες του, τις δράσεις του (π.χ. θα ενταχθεί στο Δήμο δράση για δημιουργία ναυτιλιακής εταιρείας σύμφωνα με το Κ.Δ.Κ.; κλπ)
Ανάλογα με τον επανασχεδιασμό αυτό θα προκύψει και ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του Δήμου, των επιτροπών του, του ανθρώπινου δυναμικού του, του εσωτερικού κανονισμού του, του οργανογράμματος των υπηρεσιών του δήμου κλπ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΡΓΩΝ- ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
Α. Δημιουργία Υποδομών, Υπηρεσιών και κατάλληλου Ανθρώπινου Δυναμικού με βάση την Πράσινη Ανάπτυξη.
Β. Ενίσχυση της Δημοτικής, Ιδιωτικής και Κοινωνικής Οικονομίας και ενθάρρυνση δημιουργίας υπηρεσιών και Υποδομών με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ. (Ύδρευση, αποχέτευση, Γήπεδο κλπ)
Γ. Επιθετική τουριστική προβολή του νησιού.
Δ. Πραγματική φροντίδα για κοινωνικά ευπαθείς αδύναμες ομάδες, ενίσχυση των παροχών για την παιδεία,
Ε. Διεκδίκηση όλων των δυνατοτήτων πού δίνει η πολιτεία (Καλλικράτης ΕΣΠΑ, κλπ) προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών.
ΣΤ. Πολιτισμός και Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση, όπως αρμόζει στην Ύδρα. Ο πολιτισμός και τα πολιτιστικά προϊόντα της Ύδρα μπορούν να μετατραπούν σε οικονομικά κερδοφόρες δράσεις.
Ζ. Δημιουργία και εκμετάλλευση τοπικών προϊόντων και Υπηρεσιών σε συνεργασία με επιχειρηματικές και κοινωνικές ομάδες.
Το παρόν κείμενο προήλθε μετά το πέρας της πρώτης 5μηνης διαβούλευσης για την Ύδρα και θα αναρτηθεί για ξεχωριστή Δημόσια Διαβούλευση.
Ελευθέριος Σάββα Κεχαγιόγλου
6937659825
president@smallislands.eu , www.hydraprotonisi.blogspot.com F: ydra proto nisi

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για την ΥΔΡΑ


ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για την ΥΔΡΑ





































Το παρόν κείμενο κατατέθηκε, μετα την διαβούλευση, σε αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπ. Ενωσης με σκοπό την ωρίμανση διαδικασιών για την Υδρα μας.
Όταν σχεδιάζεται και αποφασίζεται οποιαδήποτε πολιτική οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη σειρά παραγόντων, όπως :
• Η υφιστάμενη κατάσταση
• Η προβλεπόμενη κατάσταση για το μέλλον
• Οι δυνάμεις και οι δυνατότητες, που υπάρχουν, είτε για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης, είτε για την διατήρησή της
• Το όραμά μας .

Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Για την Ύδρα, την πατρίδας μας, ένα είναι το όραμα: Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ, Η ΒΙΩΣΙΜΗ, Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ, στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας.
Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν στοχεύουμε απλά στο να δημιουργήσουμε κοινωνίες των 365 ημερών (άλλωστε αυτός ο στόχος είναι καθαρά αμυντικός), αλλά να πετύχουμε την δυναμική ένταξή της Ύδρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας όπως ήταν και προ ετών. Φιλόδοξος στόχος αλλά υλοποιήσιμος και προκλητικός για συνέργειες που θα συμβάλλουν στην επίτευξή του.
Όχημα ανάπτυξης και ισότιμης ένταξης της Ύδρας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία μπορούν να αποτελέσουν :
• Η ελκυστικότητά της
• Το απαράμιλλο δομημένο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της
• Ο μοναδικός πολιτισμός της
• Το πλήθος των ιδιαιτεροτήτων της που την χαρακτηρίζουν (επιμέρους στόχος η μετατροπή του μειονεκτήματος σε πλεονέκτημα).


Οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές συνθήκες, που επικρατούν σήμερα, αν αξιοποιηθούν σωστά, με βάση έναν συνεπή σχεδιασμό-προγραμματισμό μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη του οράματος της ολιστικής ανάπτυξης της Ύδρας. Τι έχουμε σήμερα:

Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: ελλείψεις και διστακτικότητα στην έως σήμερα αντιμετώπισή των προβλημάτων του νησιού.
Η έλλειψη γνώσης και επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι καταφανείς.
Η έλλειψη ανθρώπινου μόνιμου δυναμικού στον Δήμο και η λάθος νοούμενη διαχείριση των εσόδων έφερε στη σημερινή δεινή κατάσταση την οικονομία και ανάπτυξη του Νησιού.
Μη διαφανείς διαδικασίες και διαχείρισης των οικονομικών πόρων της Ύδρας. Καμία ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση και καμία ενημέρωση οικονομικών θεμάτων.








Από την άλλη έχουμε:



 Την εκπεφρασμένη βούληση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας για στήριξη και ανάπτυξη των μικρων νησιών.
 Την εν δυνάμει κατοχύρωση της νησιωτικότητας ως του βασικού κριτηρίου για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, τόσο σε επίπεδο ΠΕΠ, όσο και σε επίπεδο τομεακών προγραμμάτων.
 Την κατοχύρωση, ως υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη εκτός της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, που πρόσφατα εγκρίθηκε . Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα λήψης των αποφάσεων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το θέμα του αποκλεισμού και της ελλιπούς προσβασιμότητας των νησιών και ιδίως των μικρών νησιών.
 Την απόφαση των τοπικών κοινωνιών των νησιών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους για την καλύτερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
 Την απόφαση όλων των μικρών νησιών της Ευρώπης να συνασπιστούν, να συνεργαστούν υπό την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των μικρών νησιών και να διεκδικήσουν την κατοχύρωση (μετά το 2013) από την Ε.Ε. ενός ιδιαίτερου καθεστώτος (στόχος όλα τα μικρά νησιά να θεωρηθούν ως μία ιδιαίτερη Περιφέρεια για την Ε.Ε.) ενισχύσεων αντίστοιχων ή ανάλογων των Υπερπόντιων νησιών της Ε.Ε.
 ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ μία νέα πρόκληση για την Ύδρα. Οι νέες διευρυμένες αρμοδιότητες και ευθύνες οι οποίες φέρνει στην Ύδρα απαιτούν έμπειρους και γνώστες δημοσιονομικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την τοπική κοινωνία.
 Δημιουργία περιφερειακής Ενότητας των Νησιών του Αργοσαρωνικού.




Μετά την πολύμηνη διαβούλευση με φορείς και ιδιώτες του Νησιού και εάν θέλαμε να επικεντρώσουμε σε λίγες λέξεις το δόγμα ανασυγκρότησης για την Ύδρα θα λέγαμε: Δημιουργία Υποδομών και Υπηρεσιών με ταυτόχρονη επιθετική πολιτική στους τομείς της Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Νησιού.










Ποιες παρεμβάσεις πρέπει άμεσα να προωθηθούν :

1. Μεταφορές - Επικοινωνία - Δίκτυα (Αρτηρίες Ζωής)

1.1 Απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών που θα καλύπτει την άμεση σύνδεση της Ύδρας ακτινωτά με τα μεγαλύτερα νησιά, τις έδρες των Νομαρχιών και των Περιφερειών καθώς και με το Λιμάνι του Πειραιά. Το σύστημα αυτό οφείλει να αξιοποιήσει το σύνολο των μέσων (πλωτά και εναέρια μέσα).
Ανάπτυξη σύγχρονου δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, που θα εξασφαλίζει την επαρκή προσπελασιμότητα κάθε νησιωτικής περιοχής. Ύδρα - Πειραιάς, Ύδρα Μετόχι, Ύδρα άλλα Νησιά, ενδονησιωτική συγκοινωνία(θαλάσσης και ξηράς). Εναέρια σύνδεση (Εννοείται Ελικόπτερο, Υδροπλάνο κλπ) με κέντρα: 1. Επείγουσας Ανάγκης 2.Τουριστικών προορισμών 3. Πρωτεύουσα Νομού ή Αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος.
Προτεραιότητα στην εφαρμογή πολιτικών, που θα εξασφαλίζουν στον Έλληνα και Ευρωπαίο πολίτη, «ισοδύναμο δικαίωμα» μετακίνησης, από και προς τα νησιά, με αυτό του κατοίκου της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Άμεση προώθηση της θεσμοθέτησης του «Μεταφορικού Ισοδύναμου», την κατά το δυνατόν εναρμόνιση της τιμολογιακής επιβάρυνσης του χρήστη των θαλάσσιων μεταφορών με αυτή των χερσαίων και την απολαβή ανάλογης υπηρεσίας.
Ενεργό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και Ναυτιλιακών εταιριών όπως προβλέπει και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 265)


Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

• Πολιτική ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου συστήματος μεταφορών με το συντονισμό διαφορετικών μέσων μεταφοράς (πλοίο- πλοίο, πλοίο-υδροπλάνο, πλοίο ελικόπτερο κλπ.). Δημιουργία ενιαίου κέντρου λήψης αποφάσεων.
• Επαναπροσδιορισμός και επανασχεδιασμός του δικτύου Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων, μετά από δημόσιο διάλογο και διαβούλευση, με συμμετοχή όλων των φορέων της Ύδρας. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι χρήστες των υπηρεσιών μεταφορών να μπορούν να συμμετέχουν στην ακτοπλοΐα είτε μέσω σχημάτων ΣΔΙΤ ή ΠΙΧ, είτε τελείως αυτόνομα, είτε μέσω των επιχειρήσεων που μπορούν να συστήνουν, και διεξαγωγή διαγωνισμών με διαφάνεια και ίση μεταχείριση.
• Ρυθμίσεις και ενεργό ρόλο του Δήμου, στους ναύλους γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, στο πλαίσιο προγράμματος επιδότησης του εισιτηρίου, με ειδική μέριμνα για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.



1.2 Δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα και παροχή προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών παντού.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οφείλουμε να παρέχουμε μέσω των ευρυζωνικών δικτύων επικοινωνιακές υποδομές που θα αίρουν τον αποκλεισμό των νησιών από τον υπόλοιπο κόσμο.


2. Οικονομική Ανάπτυξη. Υπηρεσίες και Υποδομές

Η ελκυστικότητα και η ιδιαιτερότητα της Ύδρας θα πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω της απόκτησης του δικού της brand name. Αυτό σημαίνει άμεση έναρξη πιστοποίησης όλων των παραγόμενων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών στο Νησί. Παράλληλα οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην Οικονομική ανάπτυξη της μονάδας της κοινωνίας, του κύτταρου πού είναι ο δημότης – επιχειρηματίας.
Πρέπει να ενισχυθούν με σχεδιασμένες ενέργειες και οι τρείς πυλώνες της οικονομίας (Κράτος-Δημόσιο-Δήμος, Ιδιωτική Οικονομία, ΜΚΟ).

2.1 Τουριστική Ανάπτυξη- Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού. Στρατηγική παρουσίασης και πώλησης πολιτισμικών και πολιτιστικών προϊόντων.
Με δεδομένο ότι τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία του κάθε νησιού είναι μοναδικά - ελκυστικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνάμει «αγαθά προς πώληση». Ο Θρησκευτικός, ο Συνεδριακός, ο Φυσικός, ο Περιπατητικός, ο Αλιευτικός- Θαλάσσιος, ο Πολιτιστικός-Ιστορικός, ο Τουρισμός Υγείας, ο Ναυτιλιακός-Οικονομικός τουρισμός, είναι μορφές θεματικού τουρισμού που μπορούν να προσελκύσουν ακόμη και ιδιώτες επενδυτές και όχι μόνο τουρίστες.

2.2 Προβολή και πώληση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Μετά την απόκτηση σχετικής πιστοποίησης (παραγωγής και τυποποίησης) τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να προωθηθούν στην παγκόσμια και τοπική αγορά αξιοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους του marketing.

2.3 Αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα. Υπηρεσίες Ποιότητας.
Θέσπιση ειδικών κινήτρων για την ενίσχυση της νησιώτικης επιχειρηματικότητας. Καθιέρωση κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή στα νησιά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού


Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση - επιμόρφωση κατάρτιση των μονίμων κατοίκων των νησιών ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις. Παράλληλα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το κάθε είδους δυναμικό (επιστημονικό- επιχειρηματικό-αθλητικό-κοινωνικό) που βρίσκεται είτε στο εξωτερικό είτε στην Πρωτεύουσα. Ειδικά οι απόδημοι είναι ένα πλήρως αναξιοποίητο μέχρι σήμερα δυναμικό.



3. Διαχείριση υδάτινων πόρων.

Απαιτείται για την Ύδρα η μελέτη του υδρολογικού της ισοζυγίου. Επισημαίνεται ότι οι μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορούν οριστικά να λύσουν το πρόβλημα του Υδρολογικού ισοζυγίου στα νησιά, απαιτούνται υδάτινοι πόροι για Ύδρευση, πότισμα, αποχέτευση και εμπλουτισμό Υδροφόρου Ορίζοντα. Απαιτείται ολιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει ακόμη και την αξιοποίηση των λυμάτων μέσω εγκατάστασης σύγχρονων βιολογικών πράσινων καινοτόμων εφαρμογών καθώς και λοιπές παρεμβάσεις (φράγματα, πεζούλες για τη συγκράτηση του νερού και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα)

4. Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων καθώς και απορριμμάτων.

Απαιτείται η λήψη οριστικών αποφάσεων με σχεδιασμό 50ετίας αναφορικά με το παραπάνω θέμα (διαδικασίες ανακύκλωσης στην πηγή, περιορισμού όγκου απορριπτόμενων, αξιοποίηση αδρανών υλικών, ίσως και παραγωγή ενέργειας από την απομοριοποίησή τους κλπ). Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων, δημιουργία ενέργειας και Οικονομικών εσόδων από τα απορρίμματα, καινοτόμες πράσινες εφαρμογές.


5. Ενεργειακή ασφάλεια.

Στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή της Ύδρας στην καινοτόμο αξιοποίηση όλων των μορφών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία μπορούν να έχουν εφαρμογή στο Νησί (αιολική – ηλιακή- κυματική- γεωθερμική – βιοκαύσιμα) Στόχος η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια της Ύδρας στη λογική της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης και σεβόμενοι απόλυτα το Φυσικό και Δομημένο περιβάλλον του Νησιού.


6. Υγεία – Πρόνοια

Υγειονομική θωράκιση του νησιωτικού χώρου, με σύγχρονες υγειονομικές μονάδες νησιωτικού τύπου και με τη λειτουργία αξιόπιστου συστήματος αεροδιακομιδών




7. Παιδεία – Δια βίου μάθηση.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της ζωής και της ανάπτυξης στην Ύδρα. Πολύπλευρη θωράκιση της οικογένειας και του νέου με γνώσεις και εργαλεία (παιδεία- εκπαίδευση-αθλητισμός), τόσο κατά τη διάρκεια της σπουδής όσο και στην φάση επιλογής επαγγέλματος. Ο δήμος οφείλει να ενημερώνει και να χαράσσει πολιτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας – ενημέρωση με διαφάνεια όλων των εμπλεκομένων μερών.


8. Ασφαλές φιλικό περιβάλλον για την τρίτη ηλικία, Αμεα μειονεκτικές ομάδες (μονογωνεϊκές οικογένειες, άνεργοι κλπ) προτεραιότητα απαραίτητη για την κοινωνική συνοχή του Νησιού. Η Κοινωνική φροντίδα και οι δράσεις περίθαλψης – πρόνοιας των πάρα πάνω ομάδων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά υπέρ της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής του νησιού. Δημιουργία υποστηρικτικών δομών.


ΔΙΚΑΙΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.


Κρίνεται αναγκαίο την αλλαγή της κατεύθυνσης της διάθεσης των οικονομικών πόρων της Ύδρας μέσα από διάλογο με τους δημότες και τους φορείς του Νησιού. Χάραξη από κοινού με όλους τους δημότες των προτεραιοτήτων και αναγκών. Επιθετική πολιτική αύξηση εσόδων του Δήμου μέσω Κρατικών, ευρωπαϊκών ενισχύσεων και ιδιωτικών κεφαλαίων.




Επίσης:
• Άμεση Έναρξη διαβούλευσης του Δήμου για το νέο Οργανόγραμμα με ιδιαίτερη έμφαση σε ποιες νέες υπηρεσίες και υποδομές θα αναλάβει ο Δήμος μας.
• Άμεση Έναρξη διαδικασιών Πιστοποίησης του Δήμου
• Άμεση Έναρξη διαδικασιών Πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010


Η δουλειά ίσον προσευχή

Τούτο το κείμενο το χρωστάω σε πολλούς.
Το χρωστάω στον εαυτό μου, στον πατριώτη μου που ψάχνει εναγωνίως να βρει δουλειά, στο νέο Υδραίο που ψάχνει μία δουλειά «ότι νάναι»…

Θα ξεκινήσω Αλλιώς…..
Χρόνια πριν θυμάμαι τον πατέρα μου που φορούσε ένα καπέλο. Το έβγαζε για να δείξει σεβασμό, σε ανοικτούς χώρους, μόνο όταν περνούσε έξω από εκκλησία, συναντούσε ιερείς, αιρετούς και εργαζόμενους.
Όταν έβλεπε τσούρμο υδραίων να εργάζονται (π.χ. συνεργείο οικοδομής ) έβγαζε το καπέλο του, τους ζύγωνε και τους χαιρετούσε και όταν μικρός εγώ τον ρώταγα γιατί βγάζει το καπέλο, αφού δεν είναι παπάδες μου έλεγε: γιατί η δουλειά ίσον προσευχή….
Ήξερε τι εννοούσε, ένιωθε τη δύναμη της εργασίας…
Ιερό πράγμα η εργασία. Δεν είναι απλά συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα αλλά στοιχείο πολιτισμού και ποιότητας της δημοκρατίας…
Στον τόπο μας θα έπρεπε να ήταν ιερό, ακόμη και το στοιχείο της καταγωγής…
Θα έπρεπε ο Υδραίος να ήταν ιερό… ας μου επιτραπεί αυτή η υπερβολή…
Σήμερα είναι έτσι;;; Σίγουρα όχι. Απόλυτα όχι…
Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή έχει αντιληφθεί τη δύναμη της εργασίας και τη χρησιμοποιεί εις βάρος της αξιοπρέπειας μερίδας Υδραίων, εις βάρος της οικονομικής υπόστασης μέρους Υδραίων.Τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο εξουσίας και θα ’θελα να ελπίζω όχι ως εργαλείο εξαγοράς συνείδησης.
Από την άλλη, όσον αφορά στη δική τους σχέση με το δημοτικό χρήμα παρατηρείται μία σχέση ανοσίας και παχυδερμισμού, όσον αφορά ερωτήσεις δημοτών για θέματα ενημέρωσης και διαφάνειας των οικονομικών του δήμου μας.
Προ μηνών στο Δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας, ο άρχοντας του τόπου μας είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν επιθυμεί για τους Υδραίους τη μονιμότητα στις υπηρεσίες του δήμου, επειδή, όπως ισχυρίσθηκε κοστίζουν περισσότερο.
Στη συνεδρίαση αυτή οι συν αυτώ σύμβουλοι - εταίροι δεν αντέδρασαν… σιγή…
Ποτέ και κανείς άλλος δήμαρχος υδραίων δεν είχε τέτοια θέση κατά της μονιμότητας των Υδραίων, κατά της αξιοπρεπούς εργασίας των Υδραίων… κανείς…
Στην άποψη αυτή του άρχοντα μας, της οποίας η έως σήμερα πορεία του, οφείλουμε να παραδεχθούμε πώς επιβεβαιώνει αυτή του την θέση, θα ’θελα να παραβάλω τα δύο ιερά στοιχεία… το Στοιχείο του Υδραίου και το Δικαίωμα στην Εργασία με αξιοπρέπεια…
Όταν όμως αντιλαμβάνονται και άλλοι αιρετοί άρχοντες μας αυτές τις θέσεις και δεν αντιδρούν, τι μπορεί να φανταστεί ο απλός νους;
Τα τελευταία χρόνια εάν τα έσοδα του δήμου μας είχαν χρησιμοποιηθεί με θεσμική διαφάνεια και συμμετοχή, τότε, σύμφωνα και με τις δυνατότητες που έδινε η πολιτεία στο δήμο μας, θα μπορούσε ο δήμος να είχε ως μόνιμο προσωπικό επιπλέον του σημερινού (ενδεικτικά αναφέρω) και τις παρακάτω θέσεις.

Αρ. θέσεων Βαθμίδα Ειδικότητα
1 ΠΕ Περιβάλλον
2 ΤΕ Περιβάλλον
2 ΔΕ Σε τομείς Περιβάλλον
1 ΠΕ Ανάπτυξης – Τουρισμός
1 ΤΕ Ανάπτυξης
1 ΔΕ Σε τομείς Ανάπτυξης
1 ΠΕ ή ΤΕ Τεχνικές υπηρεσίες
1 ΤΕ η ΔΕ Σε τομείς Τεχνικές Υπηρεσίες
1 ΠΕ ή ΤΕ Οικονομία
1 ΠΕ ή ΤΕ Αθλητισμός Νεολαία
1 ΠΕ Πολιτισμός
1 ΤΕ ή ΔΕ Σε τομείς Πολιτισμού – Τουρισμού
1 ΠΕ Κοινωνικών Υπηρεσιών
1 ΤΕ η ΔΕ Σε τομείς Κοινωνικών Υπηρεσιών
1 ΥΕ Σε τομείς Κοινωνικών Υπηρεσιών
2 ΠΕ ή ΤΕ Καθαριότητα – Διαχείριση Απορριμμάτων
2 ΤΕ η ΔΕ Σε τομείς καθαριότητας – Διαχ. Απορριμμάτων
2 ΔΕ ή ΥΕ Σε τομείς καθαριότητας –Διαχ. Απορριμμάτων
4 ΥΕ Σε τομείς καθαριότητας
Συνολικά δηλαδή πέραν των σημερινών θέσεων εργασίας, 6 Υδραιόπουλα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), 8 Υδραιόπουλα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), 6 Υδραίοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) και 7 Υδραίοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) θα προσέφεραν στον τόπο τους, ως φιλότιμοι υπερήφανοι Υδραίοι, το μόχθο τους για την ανάπτυξη του νησιού μας.
Για να κερδίσουμε το στοίχημα της περηφάνιας μας…
Ας αναλογισθεί ο κάθε ένας από εμάς, εάν ο δήμος μας διέθετε στο σημερινό του ανθρώπινο δυναμικό και τα παραπάνω στελέχη, πώς θα είχαν στραφεί τα υδραιόπουλα στις ανάλογες επιστήμες και τι προοπτικές ανάπτυξης δημιουργούν αυτές οι θέσεις- εργαλεία για τη νησιωτική μας κοινωνία.
Μιας κοινωνίας η οποία πρέπει να μας κάνει υπερήφανους για την ιστορία της, την καταγωγή μας και βέβαια το μέλλον μας.
Θέλουν δε θέλουν ορισμένοι οσφυοκάμπτες…
Νομίζω πως έχουμε ευθύνη όλοι μας…

Λευτέρης Σ Κεχαγιόγλου
6937659825
president@smallislands.eu , www.hydraprotonisi.blogspot.com F: ydra proto nisi


(φωτογραφια: Ύδρα 15 Σεπτεμβρίου 1965. Επίσκεψη των Ρώσων Αστροναυτών στο νησί μας. Διακρίνονται οι: Λεωνόφ και Μπελάγιεφ, ανάμεσα τους ο Σάββας Ε. Κεχαγιόγλου. Τα χρόνια εκείνα όλη η Ύδρα ήταν μία ομάδα σε θέματα ανάπτυξης.)

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ


ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ
ΓΙΑΤΙ Η ΥΔΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Φίλες και φίλοι,
Ενα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τις έως τώρα θετικές σας ανταποκρίσεις και συμβουλές σας. Δεσμεύομαι να τηρήσω στο ακέραιο όλα, όσα σας έχω πει.
Ο Δήμος μας και το συμβούλιο δεν είναι χώρος αρένας με κραυγές και αλλαλαγμούς. Είναι χώρος διαβούλευσης, γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, είναι χώρος δημοκρατίας, διαφάνειας, θεσμών και αξιοπρέπειας.
Δεν πρέπει να οδηγηθούμε στις εκλογές για ένα πείσμα και μόνο, από καμία ομάδα.
Δεν είναι δυνατόν όμως να δεχθούμε στον 21ο αιώνα που ζούμε, στην εποχή της ταχύτητας, της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτύου ότι μπορεί κανείς να είναι ουσιαστικά απών, ούτε να δεχθούμε έτσι με ελαφρά τη καρδία την μη ύπαρξη παραγόμενου έργου για το νησί μας από τον αγαπητό κύριο δήμαρχο, παρόλο που διαχειρίσθηκε περί τα 13.000.000 ευρώ στην τελευταία θητεία του. Υπολογίστε ακόμη μερικά εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα που έχασε ο δήμος μας και θα καταλάβετε το μέγεθος της αποτυχίας μας.
Πιστεύουμε πως όταν διαχειρίζεσαι το χρήμα των Υδραίων και δεν παλεύεις για οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη, τότε το οποιοδήποτε οικονομικό έλλειμμα (και ο δήμος μας αγγίζει ως έλλειμμα το 120% του ετήσιου προϋπολογισμού του) θα το πληρώσει στο τέλος ο Υδραίος δημότης.
Οι δημοτικές εκλογές είναι ώρα ευθύνης και η Υδρα μας είναι τιμή.
Για το λόγο αυτό, προτείνω και σας παρακαλώ να συμβάλλετε και εσείς ως υδραίοι δημότες, για έναν καταρχήν ανοικτό δημόσιο διάλογο ανάμεσα σ’ εμάς και στους άλλους αξιόλογους υποψήφιους δήμαρχους.
Εναν ανοικτό δημόσιο διάλογο με θέμα τι κάναμε ο καθένας από εμάς για την ανάπτυξη της Υδρας καθ΄ολη τη διάρκεια αυτής της 4ετίας και τι προγραμματίζουμε να πράξουμε στη νέα δημοτική θητεία.
Πρέπει νομίζουμε να πληροφορηθούμε (αναφέρω ενδεικτικά) για το ποιές βάσεις ανάπτυξης μπήκαν σε τούτη τη δημοτική θητεία για θέματα Υποδομών, Υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού.
Ποιός και τι εκανε κάτι σε θέματα Υγείας, πυροπροστασίας (πρόληψη πυρκαγιών – όχι καταστολή) και επίλυσης του ακτοπλοϊκού μας προβλήματος. Τι ακριβώς συμβαίνει με την Μονάδα αφαλάτωσης του νησιού μας και τόσα άλλα που πρέπει να διασαφηνιστούν.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Συνεχίζουμε μαζί σας τη διαβούλευση – ωρίμανση διαδικασιών των προτεραιοτήτων του νησιού μας και σύντομα θα σας ζητήσουμε να συμμετάσχετε και εσείς στις ανοικτές δημοκρατικές θεσμικές μας διαδικασίες.
Στόχος μας ένας και μοναδικός: η επίλυση των προβλημάτων του νησιού μας.

Γιατί η Υδρα είναι ΤΙΜΗ και ΕΥΘΥΝΗ.
Γιατί η Υδρα πρέπει να ξαναγίνει ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ.
Για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.


Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου
6937659825
president@smallislands.eu
www.hydraprotinisi.blogspot.com
facebook: ydra proto nisi

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο Λευτέρης Κεχαγιόγλου έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός

Γνωρίζω το Λευτέρη Κεχαγιόγλου ως Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO από το 2004. Μέσα από αυτή μας τη συνεργασία διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα εργατικό, δημιουργικό και προοδευτικό άτομο, με πρωτότυπες ιδέες, στην εφαρμογή των οποίων έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός, αλλά και γνώστη όλων των εξελίξεων στον τομέα της ανάπτυξης μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Θεωρώ ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Δήμαρχος Αλοννήσου: Πετύχαμε σημαντικά θέματα , όπως της ενέργειας.



Με το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών έχουμε προχωρήσει διάφορα θετικά θέματα του νησιού μας ένα από τα σημαντικότερα για μας είναι της ενέργειας.
Παναγιώτης Βλάϊκος Δήμαρχος Αλοννήσου