ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ  ΝΗΣΙ

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΗΣΙΩΝ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΗΣΙΩΝ
Στόχος

Στόχος της τουριστικής προβολής των νησιών είναι η ενίσχυση του τουρισμού και της άφιξης τουριστών στα νησιά.

Το κάθε νησί οριοθετεί τη φυσιογνωμία του, την φέρουσα ικανότητα του, τις μορφές τουρισμού και με την τουριστική προβολή σκοπεύει και ενημερώνει τους μελλοντικούς επισκέπτες του νησιού. Στόχος επίσης είναι η υπενθύμιση του νησιού σε όσους το έχουν ήδη επισκεφτεί δίνοντας τους αφορμή μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εκδηλώσεις , προσφορές κλπ να το ξαναεπισκευθούν και γιατί όχι με μεγαλύτερη παρέα, να γίνουν πρεσβευτές του νησιού σε γνωστούς τους κλπ..Α. καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ανά νησί βασικά χαρακτηριστικά όπως:

1. ΟΝΟΜΑ ΝΗΣΙΟΥ

2. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΗΣΙΟΥ (city manager)

3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

4. ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ (ΘΕΣΜΙΚΟΙ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΙ).

5. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΟΥΣ?? (ΠΧ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ)

6. ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΣ (ΠΧ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ – ΜΕΤΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΛΠ ΚΛΠ ).Β. Σχεδιασμός τουριστικής προβολής.1. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

2. ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ - ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ.

3. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟ.

4. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ.

5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ.Γ. Περίπτερο έκθεσης.

Το περίπτερο δεν πρέπει να είναι, όπως σήμερα ένα κομφούζιο χωρίς νόημα, αρχή και τέλος.

Εισαγάγουμε τη μορφή του «πολλαπλού περίπτερου».

Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σε 3 βασικές Ενότητες:

Α. Γενικά τα νησιά,

Β θεματικά τα νησιά και

Γ εκδηλώσεις επάνω στα νησιά.

Οι ενότητες μπορεί να είναι στο ίδιο περίπτερο ή σε γειτονικά.(πχ. Παρουσιάζουμε τα νησιά της Αττικής:

Στο πρώτο μέρος τα παρουσιάζουμε με σειρά μεγέθους η με τη σειρά πού θα τα προσεγγίζει κανείς πχ από Πειραιά κλπ. Στόχος να τα παρουσιάσουμε στον επισκέπτη με μία προτεινόμενη σειρά, δίνοντας του την «ιδέα» έτσι να τα ταξιδέψει. Στο χώρο θα υπάρχει ευκρινής χάρτης των νησιών και των βασικών τους συνδέσεων με Αθήνα Ελ Βενιζέλος, Πειραιά, Αεροδρόμια τσάρτερ μέσα στη περιοχή τους κλπ.

Ο Επισκέπτης της έκθεσης δεν οφείλει να τα γνωρίζει όλα τα νησιά, πού ακριβώς βρίσκονται, τι προσφέρουν, την ιστορία τους κλπ.

Κάθε νησί θα έχει μερικές φωτογραφίες κράχτες, κείμενο όχι περισσότερο από μια αφίσα με βασικές κατηγορίες λέξεις κλειδιά του νησιού, βίντεο προβολή όχι μεγαλύτερο του ενός λεπτού και Γενικό πληροφοριακό έντυπο υλικό. Πλούσιο και κατατοπιστικό.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης θα παρουσιάζονται ξανά όλα τα νησιά ανά θεματική με ανάλογο υλικό. Στόχος του δεύτερου μέρους είναι μετά τη γενική τουριστική κατεύθυνση να προσελκύουμε τις επί μέρους μορφές τουρισμού. Αυτή η μορφή απευθύνεται σε ποιό ειδικευμένους λάτρεις και μπορεί να πεισθεί ποιο εύκολα για ένα νησί και να μετακινηθεί ευκολότερα σε περίοδο έξω από την υψηλή περίοδο του νησιού. Το ενισχυτικό υλικό προβολής του νησιού εδώ θα είναι προσαρμοσμένο στην θεματική και όχι στο γενικό προορισμό.

Στο Τρίτο μέρος θα είναι οι εκδηλώσεις , αφορμές επίσκεψης στα νησιά μας σε συγκεκριμένες ημερομηνίες με προωθητικό ανάλογο υλικό, προσφορές διαμονής κλπ κλπ. Στόχος η απόλυτη κατεύθυνση του επισκέπτη σε συγκεκριμένες απόλυτε ημερομηνίες περίοδο κλπ.Σε όλα τα μέρη και καθόλη τη διάρκεια ενασχόλησης του επισκέπτη με το νησί (έκθεση , επίσκεψη στο νησί κλπ) προσπαθούμε να πάρουμε στοιχεία επικοινωνίας (email) από τον επισκέπτη μας, ώστε να τον ενημερώνουμε τακτικά για τα νησιά μας (news letter). Να καταγράφουμε στατιστικά στοιχεία, σχόλια καλυτέρευσης του τουριστικού μας προϊόντος κλπ.Προστιθέμενη αξία.

Τεράστια προστιθέμενη αξία στην προβολή του νησιού σε εκθέσεις παίζουν οι έξυπνες τηλεματικές εφαρμογές. (τρισδιάστατη απεικόνιση, τηλεπωλήσεις, θεματικά φόρουμ, αφιερώματα κλπ κλπ)

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ευγενείς με τον επισκέπτη και να του δίνουμε να αναλαμβάνεται την αξία των παρατηρήσεων του και της συμμετοχής του στην καλυτέρευση του τουριστικού προϊόντος μας.

Ένα χαμόγελο δεν κοστίζει τίποτα και αξίζει πολύ
Λευτέρης Κεχαγιόγλου

Ticket#2013103010014439Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ: ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ

ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ: ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ.
Mε χαμόγελα γύρισαν από το Μαϊάμι συνεργάτες του ΕΔΜΝ πού προώθησαν ως Διεθνή Προορισμό την Υδρα.
Αυριο γίνεται άλλη μία τεχνική συνάντηση πού αφορά θέματα ασφαλούς παραμονής κρουαζιερόπλοιων στην Υδρα.
Για το ολο θέμα είναι ενήμερο από τη πρώτη στιγμή και η αρμόδια Υπηρεσία του Νησιού μας το ΔΛΤΥ, ενώ οι πρώτες ενέργειες προώθησης της Υδρας ως τόπος προορισμού Διεθνής Κρουαζιέρας ξεκίνησαν από το 2009. Τα δε εξοδα των δράσεων έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου το ΕΔΜΝ και εχουν βοηθήσει οι: Πρόεδρος των Ξενοδόχων κα Τζένη Σοφιανού, ο Σωτήρης Σαϊτης, Νίκος Λιακάκος.

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ


Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΛΙΦΕΡΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

Ομιλητής στο 7ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Υδρα.


Ομιλητής στο 7ο Πανευρωπαικό Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Υδρα.

Στις Βρυξέλλες. διακρίνονται μαζί του ο Κοινοτάρχης του Μαθρακίου Κέρκυρας Γιάννης Αργυρός, ο Πρόεδρος του ΕΔΜΝ Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου, ο Δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, ο Δήμαρχος Αγκιστρίου Γιάννης Αθανασίου και η Υδραίισα επιχειρηματίας Ματίνα Κίτσου.
Υδρα 2007. Διακρίνονται πίσω του η Δήμαρχος της Χάλκης Ελένη Παναγή και ο Σουηδός Πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών Μπένκτ Αλμκβιστ.
Υδρα.  1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών. Στην Υδρα, στο Συνέδριο αυτό εκλέχθηκε μέλος του ΕΔΜΝ στο Πανευρωπαικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, σταθμός όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει στην μάχη για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

ΕΦΥΓΕ Ο ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΑΣΟΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ

Ο Δήμαρχος και Γιατρός της Τήλου Τάσος Αλιφέρης, έχασε σήμερα τη μεγάλη μάχη που με γενναιότητα έδωσε. Η Τήλος και χιλιάδες φίλοι της σ’ όλη την Ελλάδα θρηνούν τον ακαταπόνητο μαχητή, που άλλαξε ριζικά το πρόσωπο του νησιού κι έφερε την ευημερία και την πρόοδο, χωρίς να λογαριάζει κόπους και προσωπικές θυσίες. Τον εμπνευσμένο γιατρό που τιμούσε όσο κανείς τον όρκο του Ιπποκράτη και βρισκόταν δίπλα στον ασθενή, οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας, σώζοντας με την αφοσίωση και το ταλέντο του δεκάδες ανθρώπινες ζωές, κατοίκων και παραθεριστών.


Ο Τάσος Αλιφέρης στη τελευταία του δημόσια εμφάνιση προ μηνώς στη Βουλή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ


Γεννήθηκε στο Λάχιον Λακωνίας στις 12 Νοεμβρίου 1951.Είναι παντρεμένος με την Χρύσα Αλιφέρη και έχει δύο παιδιά τον Σπύρο και την Ανδρομάχη.

Ο Μαχητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Δήμαρχος Τήλου και Ιδρυτικό Μέλος του ΕΔΜΝ Τάσος Αλιφέρης.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Σιέννα Ιταλίας και έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Ρώμης. Μιλούσε Ιταλικά, Αγγλικά

Από τη δεκαετία του ΄60 μέλος της ΕΔΗΝ στο δύσκολο πολιτικά γεωγραφικό χώρο της Λακωνίας. Αυτό είχε ως συνέπεια μια σειρά δυσμενών «μεταχειρίσεων» με κορυφαία το 1970 την μη εγγραφή στο Πανεπιστήμιο

παρ’ ότι στις Πανελλαδικές εξετάσεις είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη βαθμολογία. Ανεπιτυχής προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από το Νομικό Σύμβουλο του Γεωργίου Παπανδρέου κ. Λαλιώτη και επαναφορά του θέματος από τον Απόστολο Κακλαμάνη στην πρώτη μεταπολιτευτική

βουλή, όπου η Δεξιά απέρριψε το αίτημα, γιατί στην Ιατρική φοιτούσαν πολλοί και «δεν χωρούσαν 5 αυτής της κατηγορίας».

Το διάστημα από το 1970 μέχρι το 1976 που παρέμεινε λόγω δικτατορίας εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης απασχολήθηκε επαγγελματικά σε:

φαρμακοβιομηχανία, σιδηροκατασκεύες, οικοδομή, εργοτάξιο Κερατσινίου της ΔΕΗ, φορτοεκφορτώσεις κ.α.

Ακολούθησαν σπουδές στην Ιταλία.

Μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του στην Οργάνωση του Πειραιά, στην συνέχεια μέλος και πρόεδρος ΠΑΣΠ Σιέννας και επί 4 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών, μέλος τοπικής και Νομαρχιακής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Ιταλίας, αργότερα στην Τήλο με θέσεις Γραμματέα Συντονιστικής

Επιτροπή Τοπικής Οργάνωσης και μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας

Δωδεκανήσου.

Δήμαρχος Τήλου από 1/1/95 έως και σήμερα.

Συνιδρυτής του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και αναπληρωτής Εκπρόσωπός του στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δικτύων Μικρών Νησιών. Πρόεδρος του ΣΥ.Ν.Δ.ΚΕ (Συμβούλιο Νησιώτικων Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας) από το 2006 έως και σήμερα

Επίτευγμα: Επί Δημοτικής αρχής συνέβη το ανεπανάληπτο για παραμεθόριο ακριτική περιοχή εθνικό επίτευγμα.

Υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού, με εκπληκτική ηλικιακή σύνθεση με πλειοψηφία νέων, με αναπτυξιακούς δείκτες πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα. Για το λόγο αυτό πολεμήθηκε σκληρά από το πολιτικό κατεστημένο αλλά δεν υπέκυψε ποτέ.

Διακρίσεις:

-Βραβείο «ΒΥΡΩΝΑ ΑΝΤΥΠΑ» από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» (1999)

-Bραβείο ακτιβισμού «MONETTEHORWITZ » (2009)

-ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕURO-NATUR FOR ENVIROMENTAL EXCELENCE 2009»__

-Τιμητική διάκριση του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών για τη προσφορά του στη Νησιωτική κοινωνία.Ο Τάσος Αλιφέρης μεγάλη προσωπικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο χώρο της Ευρώπης δίδαξε με την ζωή του τι σημαίνει μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.